Девет ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров” са се класирали за националния кръг на състезанието „Ключът към музиката”, който ще се проведе на 19 и 20 март в Пловдив. Преди това те са преминали успешно общинския кръг на 19 януари и областния кръг – на 19 февруари. В областния кръг са участвали 11 ученици - всички  възпитаници на преподавателя по музика Татяна Цонкова. Девет от тях – шестима петокласници, един шестокласник и двама седмокласници, продължават участието си на национално ниво.
Националното  състезанието  „Ключът към музиката” се провежда за втора поредна година. За първи път в него участват ученици от Софийска област, научи наш репортер. 
Състезание се организира от Министерството на образованието. То дава възможност на учениците да демонстрират своите знания и умения по музика, придобити в начален етап на основната образователен степен.
Надпреварата е насочена към ученици от четвърти до седми клас /включително/. Тя  преминава в три кръга, по  предварителен регламент. За време от 45 минути всеки участник  трябва да се справи с 15 задачи, сред които и творчески, обединени тематично и съобразени с учебното съдържане, изучавано към момента на провеждането на съответния кръг.