Рано тази сутрин из града се разнесе тъжната вест, че след тежко боледуване е починал почетният гражданин на Етрополе и създател на Празника на етрополските зетьове Николай Коев.
Николай е роден на 4 декември 1937 година в гр.Оряхово. Завършил е Минния институт в гр.Бургас, ВИИ „Карл Маркс” в София и Националната школа за художествени ръководители в Пловдив.
Творческа личност по душа и по дарование, почти целият му живот е преминал в областта на културата: заместник-председател на ОбС за култура в Етрополе, художествен ръководител на художествени състави в Студентския дом на културата в София, ДНА-Пловдив, в читалищата на Правец и Етрополе.
Лауреат е на всички Републикански фестивали, на наградата от фестивала „Чичовци” в гр.Сопот, голямата награда на вестник „Стършел” от Разград и много други отличия. Носител е и на орден "Кирил и Методий", но най-голямата му награда е обичта на хората.
Автор е на детски пиеси, играни в Двореца на пионерите в София и излъчвани в куклен вариант по Българска национална телевизия.
Автор е на десетки фейлетони и сатирични стихотворения.
Най-вече Николай Коев ще бъде запомнен в Етрополе като създател, организатор и ръководител на първия в страната Празник на етрополските зетьове. Последният организиран от него празник ще остане и неговата „лебедова песен”, защото въпреки заболяването си, той намери сили да го проведе отново след няколко години застой. Не можа да му се осъществи голямата мечта да превърне празника в международен.
За цялостната му творческа дейност и като създател на този празник, Николай Коев беше удостоен за Почетен гражданин на Етрополе.
Приживе, другият голям културен деец на града ни Данчо Кирков, казваше за Николай Коев, че той е период в културния живот на Етрополе. Двамата ще продължат творческите си планове, събрани вече в отвъдното.   
Поклон, дълбок поклон за твореца и гражданина Николай Коев!

Поклонението пред тленните му останки ще бъде на 9 юли от 14:00 часа в НЧ "Тодор Пеев" - Етрополе. 

На снимките: моменти с Николай Коев от последния Празник на етрополските зетьове