На 24 юни т.г. от 12:15 часа на обяд в Историческия музей в Етрополе бе представено първото издание на историческия роман “Кинжал зад иконостаса”. Негов автор е Николай Коев - една от най-емблематичните фигури в духовната култура на града, напуснал този свят на 7 юли 2008 г.
Книгата бе представена от зам. кмета на община Етрополе Росица Христова. Тя сподели, че е дала лично обещание на Коев написаният от него преди 20 години роман да достигне до читателите. За това са помогнали бизнесмените Емил Димитров и Георги Борисов.
Сюжетът на книгата е изграден около историята за Дончо войвода и Райна войвода и необикновената чешма, в която майстор Золе вгражда голямата обич между двамата млади, избрали свободата пред робството. В предговора към творбата издателят Петко Иванов пише: “Кинжал в иконостаса” е създаден по естествен и обясним начин. Дошъл от крайдунавския град Оряхово, обикнал силно Етрополе, зареден с духовни пориви, Николай е дълбоко развълнуван от историята, която научава от етрополеца Павел Глогов и написва книгата. Тази книга е преживяна затова е толкова хубава.” Луксозното издание съдържа и прекрасни илюстрации, направени от художника Николай Георгиев.
На представянето в Историческия музей присъстваха дейци на културата, общественици, приятели и колеги на Николай Коев. Те бяха единодушни в своите изказвания, че Кофето, както го знаят всички, е творец от изключителна класа. Оригинален и неповторим като писател, сценарист, режисьор, артист и музикант. Негова е заслугата Етрополе да се прослави не само в цяла България, но и по света с единствения по рода си “Празник на зетьовете”. Председателят на Клуба на дейците на културата Иван Хлебаров припомни невероятното чувство за хумор на Коев и предложи да бъде осъществена неговата мечтата  да бъде издигнат паметник на Зетя, а малката къщичка, в която сатирикът живя до последния си ден, да стане музей. В чисто човешки план бе припомнена  голямата  любов на Кофето към  съпругата му Таня, на която той посвети затрогваща лирика.
Когато гостите станаха на крака, за да почетат паметта на Николай Коев, камбаната на градския часовник започна да отброява поредния час. Това бе като знак свише, че каквото и да се случва с материята, във времето духът остава нетленен.
Удоволствие за всички присъстващи бе да видят подредената от служителите в музея изложба “Светът на Николай Коев”. В нея е включен богат снимков материал, документи, ръкописи, рисунки, карикатури и лични вещи, сред които любимата китара на Кофето и вярната му пишеща машина.
Директорът на музея Наталия Цветкова съобщи, че в зала “Видни етрополци” ще има постоянен кът, посветен на “златния зет” и Почетен гражданин на Етрополе Николай Коев.
Неговото дело няма да потъне в забрава, увери зам. кметът Росица Христова, съобщавайки новината , че догодина ще бъде организиран отново “Празник на зетьовете” и то на международно ниво.
etropole.info