Министърът на културата Вежди Рашидов ще подкрепи идеята улица или пространство в Стария Пловдив да носи името на големия български творец Димитър Киров (1935-2008), известен и като ДиКиро. Разбира се, решението коя точно улица, площад или градина в Пловдив ще носи занапред името на ДиКиро е на общинския съвет, но е безспорно, че паметта на този забележителен български художник е редно да бъде увековечена по подходящ начин, категоричен е министър Рашидов.


Димитър Киров е автор на мозайки в голямото фоайе, над двата входа за големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” – Ботевград, и двете вертикални фрески отстрани на сцената. В края на 60-те години старата читалищна сграда е съборена. Новата сграда е тържествено открита на 27 септември 1973г. от Тодор Живков.


Киров е роден на 20 май 1935 година в Истанбул, Турция. През 1959 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович” в София, специалност „Монументална и декоративна живопис” при проф. Богданов. Работи както в областта на кавалетната живопис, така и в монументалната, съчетавайки експресивната и модерна стилистика с вдъхновение от традициите и българската култура. Автор е още на мозайки и фрески в различни обществени сгради в Пловдив, Чирпан, София и др.