Унгарски, германски и английски учени откриха, че тялото ни произвежда химикал, аналогичен на активната съставка на канабиса ТНС, който на всичкото отгоре поддържа кожата ни здрава, съобщава "Сайънс дейли".

Откриването на "ендоканабиноидите" вероятно ще залегне в разработката на нови лекарства за кожни болести от акнето и сухата кожа до меланомата.

Един от ръководителите на проучването - д-р Тамаш Биро, заяви, че съставките могат да се произвеждат и под формата на крем.

Биро и колегите му третирали култури от човешки мастни жлези, които произвеждат мазнини за кожата ни, с разтвори на ендоканабиноиди с различна концентрация.

След това било измерено производството на липиди - мастните клетки, които поддържат кожата здрава и еластична. Проверени били и шансовете за оцеляване или смърт на клетката, както и промените в изразяването на гените.

Тези резултати били сравнени с данните от контролна група, която не била третирана с "човешкия канабис". "

"Проучването ни показа, че имаме много общи черти с растението марихуана", заяви д-р Джералд Уайсман.

"Точно както ТНС защитава стъблата и листата на канабиса от патогени, нашите собствени канабиноиди вероятно са ни жизнено необходими, за да поддържаме кожата си здрава и красива", добави той.