Изследвания на британски лекари върху кръвта на 4-годишните близначки Оливия и Изабела Мърфи от Бромли в Кент (Югоизточен Лондон) позволиха да бъдат открити причините и етапите на развитие на най-често разпространената детска левкемия. Това предадоха Ройтерс и Би Би Си, като цитират публикация в сп. "Сайънс".

Изследването е осъществено от екипа на проф. Тарик Енвер от Отдела по молекулярна хематология към Съвета за медицински изследвания в Оксфорд съвместно с проф. Мел Грийвс от Института за изследване на рака в Сътън, Съри.

Експертите се надяват да използват откритията си за разработване на по-неагресивно лечение на детската левкемия с по-малко странични ефекти. Оливия е развила остра лимфобластна левкемия и е лекувана с химиотерапия, докато Изабела е напълно здрава засега. В кръвта на двете момиченца са открити предлевкемични стволови клетки, които са резултат от сливането на два гена и генна мутация в майчината утроба.

За да се развие левкемия, изглежда трябва да настъпи втора генна мутация в ранното детство. При Оливия е имало такава мутация, която може да е била причинена от инфекция, но при Изабела - не.

Редките предлевкемични клетки произвеждат милиони ракови левкемични клетки. Предлевкемични стволови клетки са се появили в костния мозък на мишки, в които са били внесени двата слети гена.

Този експеримент потвърждава, че клетките се самообновяват и че има връзка между генната мутация и левкемията. Експериментът сочи, че можем да се опитаме да проверим дали лечението на детската левкемия може да се свърже с изчезването или присъствието на левкемичните стволови клетки. Следващата ни цел е да атакуваме както предлевкемичните стволови клетки, така и самите ракови стволови клетки с нови или със съществуващите лекарства, за да излекуваме левкемията, като избягваме вредните странични ефекти на използваните сега лечения, казва проф. Енвер.

Според учените изолирането на предраковите стволови клетки от Оливия и Изабела може да се окаже решаващо за по-нататъшното разбиране на детската левкемия и лечението й. Предполага се, че въпросните клетки не се влияят от конвенционалната химиотерапия и причиняват рецидив по време на лечението или след него.

След лечение Оливия е в ремисия, но химиотерапията е причинила инфекция, която е засегнала имунната система на детето и то сега не вижда с едното си око. Родителите на близначките се тревожат за Изабела, защото не знаят дали тя ще остане здрава или също ще развие левкемия.