От 11 до 13 март в Университета Джорджтаун в американската столица се проведе международната конференция по чуждоезиково обучение GURT 2016 Университетски преподаватели от над 20 националности от целия свят участваха във форума, чийто наслов бе “Полезно оценяване и оценки в езиковото обучение”. Сред презентаторите на конференцията бе Николой Николов, управител на ботевградския езиков център „Марконис”.
Преди да бъдат допуснати до участие като докладчици, участниците в конференцията предварително са представили своите прадложения за презентация. Те се преценяват от комисия, която за конференцията GURT 2016 е включвала 30 университетски преподаватели от цял свят, сподели Н. Николов.
Той изнесе доклад на тема: “T.I.M.E. оценяването – иновативно драматургично и езиково средство за оценка” . Това е система от наблюдавани умения на обучаваните, които биват оценявани на базата на точно изработени критерии. Докато изучаващите английски език като чужд изпълняват артистично-драматургична дейност на “сцената” (участват в учебни пиеси на езика-цел), те биват оценявани от техните преподаватели, както и сами дават оценка за собственото си представяне и за представянето на останалите обучавани. Наблюдаваните и оценяваните умения са в два аспекта – езиков (например Качество на произношението, Употреба на ударение, Интонация, и др.) и дрматургичен (например Истинност на действието, Език на тялото, Качество на действието, Темпоритъм и др.), като изпълнителите на сцената получават оценка по скала от 1 до 5 в зависимост от представянето си. Резултатите се попълват в таблаци, които участниците и преподавателите в езиковото T.I.M.E. обучение ползват докато работят заедно.
Презентацията си във Вашингтон Николай Николов направи на рождения си ден, а представянето му породи оживена дискусия сред участниците на конференцията.
Веднага след завръщнето си от САЩ Николай Николов представи своя метод на обучение и в Истанбул. По покана на  Матю Бентън - Академичен директор на Terakki Foundation Schools (престижна частна образователна институция, датираща от 1877 год.) той  взе участие в международната конференция TELT Forum 2016.
“Изключително много се радвам за предоставените ми възможности да споделям този проект на толкова престижни форуми вече на 3 континента, защото T.I.M.E. е плод на много труд не само от моя страна, но и от страна на участниците в пилотиращия етап – експерименталната част на проекта. Това са моите невероятни 16 обучавани, с които в продължение на една цяла академична година отдадено работихме за постигането на тези резултати, доказващи ефективността на метода T.I.M.E.  – заяви Николай Николов. - Използвам случая отново сърдечно да благодаря на всички тях, и особено много на участниците от Експерименталната група: Йонка Вутева, Адела Омар, Йоанна Панталеева, Цветинка Бенчева, Розалия Бенчева, Мария Могилска, Никола Григоров и Любомир Антонов.”, заяви след завръщането си от чужбина Упраителят на “Марконис”.