От утре общопрактикуващите лекари затварят кабинетите и стартират ефективни протести. Навсякъде обаче ще има кабинети, които да окажат помощ на пациентите при остро възникнало заболяване, това увери председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.
Недоволството на джипитата е и срещу служебно наложения рамков договор. Джипитата настояват наредбите, заложени в него да се преработят, като например за диспансерните наблюдения. Според наредбата хипертониците ще имат право на две посещения при кардиолог годишно, а не както досега на четири.
Стачката стартира в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол от утре. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Това е ефективен протест, който се организира от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, но има и други лекари, които желаят да се присъединят.
Наравленията са увеличени, но разделено на броя на хората, д-р Киров изчисли, че става въпрос за по 8 хилядни от направленията на месец. В Закона за бюджета на НЗОК пък парите за общопрактикуващите лекари са увеличени с 2 млн. лв. Д-р Киров посочи, че се падат по 33 лв. на лекар.