През учебната година 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас с изключение на учебника по история за 5 клас, който ще бъде нов. Всички останали учебници влизат в сила от учебната 2017-2018.
 
Министерството на образованието и науката и Асоциацията на издателите подписаха днес споразумение, с което се решава проблематичната ситуация с учебниците за 1 и 5 клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по "История и цивилизации" за 5. клас до 9 юни 2016 година. От своя страна МОН се ангажира да оценява едновременно всички учебници по останалите предмети след 9 август 2016 година.
 
За 1 клас ще се използват утвърдените учебници, разликите в програмата ще бъдат покрити с помощта на учителите с методически указания и обучения. Указанията ще бъдат за всички учебници, ще бъдат, както винаги досега и ще се изготвят от МОН. Под указания не се има предвид притурки към учебниците, указанията се изготвят от експертна комисия в МОН и се разпространяват сред колегията от учителите.