На 8 април ромите по цял свят отдават почит към паметта на своите събратя, загинали през Втората световна война.


Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".
На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г., е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти, както и на индийското правителство.
На конгреса са приети също флагът и химнът на ромите.
Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който е включен в календара на ООН.


По утвърдила се вече традиция, днес, 9 април, в Етрополе беше организиран празник на ромите. Традицията беше спазена и по отношение мястото на провеждането. Точно в 10:00 часа в района на пречиствателната станция за отпадни води беше даден началния старт за надбягване с коне.
В надбягванията се включиха 28 състезатели, разделени в серии по четирима. След всяка гонка, в следващата серия се включваха най-добрите.
На първо място се класира Марко Христов Цветков с кон Денис, който получи купата на победителя и парична награда от 100 лв.
След него се класираха Валентин Иванов с кон Торнадо и Кирил Петков с кон Араб. За тях паричната награда беше, съответно, по 70 и 50 лв.
Наградата за най-атрактивен кон  отиде при Марко Григоров, който също получи парична сума.
Освен състезанията с коне, имаше и такова за най-добре изпълнен ромски танц. Включиха се 20 момичета, а журито в състав Петко Петков, Володя Вълов и Иван Чиков преценяваше изпълненията.
Наградите са осигурени от Община Етрополе.
Извън класацията, за доброто настроение на всички, се погрижиха музикантите от Младежкия духов оркестър при НЧ"Тодор Пеев-1871"гр.Етрополе.
А наоколо изобилие от търговски щандове и павилиони със скара и безалкохолни напитки.
Тазгодишното издание на ромския празник се отличава от тези в предишните години по засилените мерки за сигурност. Преди да се доберат до поляната, всички превозни средства бяха подложени на проверки през 3 полицейски пропускателни пункта. Засилено беше полицейското присъствие и в района състезанията.
Освен това имаше и жандармерия.