Как арх. Тихолов опаса България с еднотипни кръгови постройки с купол, от сарая на Доган край Бургас до ботевградския център


В петък следобед екипът на "Капитал" затваряше последния си брой (в който водещите материали бяха по темата за новият крайморски сарай на "естествения почетен лидер" на ДПС Ахмед Доган), когато буден читател ни изпрати писмо на електронната поща на редакцията. На него му направило впечатление изключителната прилика между беседката пред т.нар "гребна база" и подобна конструкция, която от близо три години краси центъра на Ботевград.


Очевидната прилика - конструкциите са на практика идентични - събуди любопитство. Бърза проверка потвърди единствения логичен извод: двете постройки са на един и същи човек. Става дума за арх. Калин Тихолов, който стана известен най-вече с това, че по времето на кабинета "Орешарски" управляващата коалиция се опита да го назначи на специално създадения тогава пост на министър на инвестиционното проектиране.


Освен инвестиции, арх, Тихолов очевидно обича да проектира и ротонди. Това име носят странните конструкции, както научаваме от сайта на проектантската фирма "Р.С. Инженеринг ЕООД", изградила ротондата в Ботевград. До момента успяхме да намерим четири почти идентични ротонди. Една в сарая на Доган край Бургас, една в центъра на Ботевград, една в хотелските комплекси на покойния Младен Мутафчийски "Хелена Ризорт" - Слънчев бряг и една в комплекса "Орфей" в Девин, собственост на бившият вицепрезидент на "Мултигруп" и основен спонсор на ДПС Николай Вълканов. За последната няма категорично потвърждение, че е проектирана от Тихолов, освен очевидната ротонда.


Една ротонда за 317 хил. лв


От всички тези проекти най-странен е този в Ботевград. Не само защото другите са частни инвестиции (доколкото проектите на Доган могат да се нарекат частни, а не например - публично-частно партньорство), а и заради многото въпросителни около проекта.


"Изпълненият проект "Ротонда и околно пространство" вдъхва нов живот и естетика в центъра на Ботевград", пише в представянето на обекта, който между другото е номиниран за наградата "Сграда на годината" през 2015 г. Проектът за обновление на централната градска част, известна като "Форумът" започва през 2006 г., когато на власт за първи път е станалият пословичен с лъкатушенето си между различни политически партии кмет Георги Георгиев. През дългата си политическа кариера той премина през ГЕРБ, НДСВ, БСП и за малко да стигне дори до "България без цензура", но най-вече успя да изгради система на управление на общината, която най-просто може да бъде описана като еманация на местния феодализъм.


Но обратно на ротондата. След като проектът е спечелен от фирма "Урбано", през 2011 г. той мистериозно отива при "Архитектурно строителна асоциация" ООД на арх. Тихолов. Как и защо е станала тази промяна, няма яснота.


Изграждането на централна градска част "Форум" ще струва 833 000 лева, пише сайтът Botevgrad.com през 2013 г., малко преди да бъде завършен проектът. От тях 317 хил. лв. са съсредоточени във втория етап от строежа, който всъщност е изграждането на самата ротонда. Заради цената, а и заради естетическите качества на постройката, нейното построяване предизвиква интересни дебати в Общинския съвет (тогава контролиран от мнозинство, близко до Георгиев).


Така например, когато гражданин пита кмета дали купола на ротондата не му напомня на минаретата на джамия, той отрича. "В българското православие куполът е същият и той не е бароков, а се казва необароков. Бароковият стил е на Часовниковата кула. А този на Ротондата е необароков и е характерен за Православието", аргументира се кметът Георги Георгиев, цитиран от сайта balkanec.bg. От Георгиев разбираме и какво символизират трите топки на купола - първата топка-земя, втората-въздух и третата – море.


Опитахме да попитаме самия архитект Тихолов за символиката и предназначението на тези постройки, но не успяхме да се свържем с него. Според арх. Виктор Чолаков например, те не бива да бъдат определяни задължително като "кичозни" или "грозни". Той разказва че ротондите са често прилагани по черноморието поради факта, че там се строят много "нео-барокови" сгради, на които подхождат. "А се строят такива сгради, защото такива се търсят - в отговор на вкуса предимно на руските клиенти, които са (или поне доскоро бяха) основна ниша в пазара на имоти там", казва арх. Чолалков и добавя: "но не убивайте с камъни архитекта, той прави каквото му кажат. Едва ли любимият стил на проектантите на тези ротонди е класиката, но - както се казва - един артист трябва да може да играе всякакви роли".


Кой е арх. Тихолов?


Проф. д-р Калин Тихолов (роден 1954г.) е преподавател и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" в Университета за архитектура и геодезия (УАСГ).


Освен личен архитект на Доган, Тихолов стана известен най-вече с това, че беше от малкото толкова скандални личности, че дори кабинетът "Орешарски" не успя да го прокара като назначение. Целта на министерството, създадено за Тихолов беше да отговаря за "бързото и ефективно разпределение" на европейски средства.


Той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, които бяха купени евтино като земеделска земя от министерството на земеделието, както и на други подробни устройствени планове в района. Освен това е известен и с общия устройствен план на Царево, който целеше орязване на Национален парк "Странджа", заради който България може да бъде сериозно санкционирана от Европейската комисия.


Материал във в-к "Сега" го определя като "крупен купувач на собственост в района – и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми и в имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж и 6 вписвания има в партидата му в Царево". Освен това той е проектирал пет хотела, които е трябвало да бъдат построени насред базата на НСА в Равда. Архитектът също е бил ангажиран с проекта за създаване на Административен комплекс на "Мултигруп" в Бургас, чието строителство е спряно през 1995 г. Работил е по разширението на Летище София, административни и офис сгради, но предимно комплекси по морето.