Ротондата в центъра постепенно се руши. Причината за това не са прояви на вандализъм, а по-скоро комбинацията от вложени некачествени материали и лошо изпълнение - водната инсталация въобще не работи – огромни са загубите на вода, плочките постепенно се отлепват, падат метални орнаменти от купола и т.н.


Какви са вижданията на общинското ръководство за това съоръжение в центъра на града – попитахме кмета Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг за местните медии. В отговор той обясни, че водна атракция в основата на ротондата ще има, но не в сегашния й вид. Предвижда се направата на по-малки фонтани с цветни площи и речни камъни около тях. Такова оформление несъмнено ще създаде много по-приятен вид на това неугледно пространство в центъра на Ботевград, според градоначалника.  


„Предприели сме действия по преструктурирането на шадраваните, които са в нея. Инсталацията е изключително некачествено, меко казано, направена. Тя отдавна не функционира. Сериозни ще са средствата, по предварителна оценка, за да бъде изцяло ремонтирана инсталацията на цялата система на шадраваните, които са в основата на ротондата. Планираме те да бъдат заместени с някакъв вид по-малки фонтани и запълнена с нещо подходящо и атрактивно – цветни площи, камъни, някаква такава конфигурация, която да създаде приятен вид и настроение, все пак водата е живот. Но няма да е във вида, в който е в момента. От това, което обяснявам, сигурно не може да се добие ясна представа как точно ще изглежда, само може да се добие идея за посоката, в която искаме да облагородим това пространство в центъра на Ботевград. Съвсем скоро ще представим визуализиран проект как ще се случи. Убеден съм, че ще бъде далеч по-приятно за окото“, обясни Иван Гавалюгов. По негови думи тази идея ще бъде реализирана до края на лятото.


„По мое мнение това е временна мярка за съдбата на ротондата. Рано или късно тя ще бъде премахната. Не защото аз го искам, а защото хората не я одобряват. Да, свикнахме с тази красота, дали в кавички или не, на центъра. Изразявам своето лично мнение, че е поставена възможно на най-неподходящото място. Изградена без никакво допитване до хората, по приумиците на един бивш градоначалник. Минало му е времето, най-вероятно ще мине времето и на тази ротонда. Няма да е първото нещо, което ще направим, разбира се, има много други по-належащи ремонтни и, така да се каже, изграждащи дейности, които Общината трябва да изпълни. Отговарям на въпроса как виждам перспективата за тази ротонда – премахването й в някакво обозримо бъдеще. Може да не е по мое време, в този мандат, може при друг кмет да е след години. Но съм убеден, че ротондата няма да просъществува дълго на това си място, конкретно заради състоянието й и вида й“, допълни кметът Гавалюгов.  


Как изникна ротондата в центъра на града, припомняме ТУК