Преди 71 години е обявена капитулацията на фашистка Германия и милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на кафявата чума, получават свободата си. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. 


Датата 9 май не е избрана случайно за Ден на Европа – това е второто раждане на Европа,  която, благодарение на победата на съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция, се спасява от смъртоносната опасност на хитлерофашизма. Девети май е ден, тясно свързан с мира. Днес десетки народи по света се прекланят пред паметта на героите, участвали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа.


Ботевградчани се присъединиха към честванията на днешния ден. В знак на признателност към бойците, извоювали победата, кметът на общината Иван Гавалюгов поднесе цветя пред паметника на Незнайния воин. След това тържественото шествие, предвождано от духов оркестър „Ботевград”, се отправи към морената, на която са изписани имената на участниците от Ботевградския край във Втората световна война. Пред възпоменателна плоча венци и цветя поставиха: общинското  ръководство, Роман Мелников – първи секретар на посолството на Руската федерация у нас, и семейството му, общински съветници, организацията на ветераните от войната, членове на клуба на руските граждани, живеещи в Ботевград, представители на училища, общински структури, кметове на кметства, неправителствени и партийни организации, граждани.


Не бе пропусната и паметната плоча /зад общината/ на руските воини, загинали през лятото на 1945 год. при пътен инцидент в района на Витиня. На нея цветя поднесоха: кметът Иван Гавалюгов, Роман Мелников, представители на Клуба на съотечествениците и директорът на Историческия музей Тодорка Коцева.   


Общинската програма за честването на 9-ти май продължи в музея. Там Цветан Николов – председател на местната организация на ветераните от Втората световна война, получи поздравителни адреси и почетни плакети от кмета Иван Гавалюгов, Роман Мелников, Общинския съвет и ръководството на музея. След това бе показан документалният филм „И спомените често оживяват”, изготвен от музейните работници. Филмът разказва за участието на наши съграждани във Втората световна война.


В Историческия музей се състоя още едно събитие – откриване на документална изложба  „Да си спомним за един български офицер от нашия град - военния пилот Гаврил Вълканов”. Изложбата съдържа снимки, дипломи, документи и отличия, дарени на музея от Незабравка Първанова – дъщеря на летеца. 


Гаврил Вълканов е роден през 1919 год. в Орхание, днешен Ботевград. Произхожда от родолюбиво семейство. Баща му е участвал в Балканската и Междусъюзническата война, носител е на отличия за храброст. Вълканов завършва средното си образование в ботевградската гимназия, а след това е приет във Висшето военновъздушно училище в София. През 1942 год. заминава на специализация в Италия и се завръща оттам с диплома. Назначен е на служба в Българската армия. През периода 1946 – 1947 год.служи в летателната дружинка на летището в София. През 1947 год. създава семейство със Стефана Иванова. Раждат им се три деца - син и две дъщери – близначки. През 1948 год., преди да се роди първата му рожба, го сполетява съдбата на повечето висшестоящи офицери по това време – изпратен е в трудов лагер, а след това изселен от родното място. Близо пет години живее в село Оряховица, Плевенско, без право да вижда семейството си. Вълканов се завръща в Ботевград с разклатено здраве и огорчен. Работи на различни места. Успява да се пребори с тежко заболяване и да дочака своята реабилитация. Умира на 28 май 1994 год.


Повече подробности за живота на военния пилот от Ботевград - Гаврил Вълканов, може да научите от временната експозиция в Историческия музей.