На 13 май Френският университетски център Сорбона организира международен Лингвистичен симпозиум за млади изследователи /SNUGLS 2016/ Сред участниците, които презентираха своите научни трудове, бе и Николай Николов, управител на езиковия център „Марконис”.
Темата на презентацията на Н. Николов беше "T.I.M.E. for authentic ESL interaction" ("T.I.M.E. за автентично общуване на английски език като чужд"). T.I.M.E. е интерактивен метод на тийнодрамата на английски език. Научният проект миналата година донесе на Николай Николов номинация от Британския Съвет в Обединеното кралство за наградите ELTons (“Оскари” за иновации в обучението по английски език). По същество методът цели развиване на интерактивните говорни умения при тийнейджърите, изучаващи английски език като чужд, посредством преподаване на езика цел (английски) на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски.

В Сорбоната Николай Николов съчета мултимедийна презентация на методологията и научната обосновка на метода T.I.M.E. и практическа демонстрация, в която бяха включени участници от научната публика. Представянето на Н. Николов завърши с аплодисменти и традиционните след всяка презентация на научен форум допълнителни въпроси. За участието си в SNUGLS 2016 Н. Николов получи сертификат с отличие за изнесения доклад, а документът е подписан лично от проф. Алия Моргенстерн (Декан на Докторските програми в Sorbonne Nouvelle University). 

В изминалите няколко месеца методът T.I.M.E. беше представен от автора му и на научни конференции в Московския държавен университет, Университета Оксфорд, Университета Джорджтаун във Вашингтон и в редица други висши учебни заведения в Европа, Азия и Северна Америка.