Испанският първенец Барселона е новият европейски клубен шампион по баскетбол, след като тази вечер в зала "Берси" в Париж спечели финала на Евролигата срещу гръцкия Олимпиакос с 86:68. Момчетата на Чави Паскуал донесоха втора европейска титла за славния отбор, който си върна на "червено-белите" за загубения финал за Купата на европейските шампиони през 1997 година. За последно Барса триумфира в Евролигата през 2003 година, когато начело на тима беше консултантът на българския национален отбор Светислав Пешич. Трофеят е трети пореден за Барса, считано от лятото на 2009 година, когато каталунците спечелиха титлата в Испания, а след това през февруари 2010 те вдигнаха и Купата на Краля. Така европейската титла ще краси витрината на клуба, в чиято зала "Палау Сант Жорди" се помещава и седалището на организацията, ръководена от Жорди Бертомеу.

Барса изигра впечатляващ мач срещу възпитаниците на Панайотис Янакис, като "Наваро, Рубио, Васкес и компания" изпитаха известни затруднения единствено в началото на третата четвърт, когато Олимпиакос намали разликата на 5 точки. Тройка на Терънс Морис за 71:52, 6 минути преди финалната сирена, лиши двубоя от кой знае каква интрига. По този начин лидерът на новите европейски шампиони - Хуан Карлос Наваро спечели втора европейска титла в своята кариера, а суперталантът Рики Рубио вече е бил победител във всички възможни европейски клубни надпревари, след като вдигна Купа ФИБА-Европа (сегашен EuroChallenge) с Ховентут през 2006 година и Юрокъп през 2009 отново с тима от Бадалона. Избраният под номер 5 в миналогодишния драфт на НБА от Минесота Тимбъруулвс младок има невероятния шанс да се поздрави с требъл в края на сезона в случай, че тимът на Хавиер Паскуал защити титлата в най-силното първенство на Стария континент - Liga ACB.

Най-резултатен за победителите беше Хуан Карлос Наваро с 21 точки, а Пит Майкъл добави 14.

Джош Чилдрес отбеляза 15 точки, Линас Клейза завърши с 13, докато Тео Папалукас приключи с 12 при поражението на Олимпиакос.

Олимпиакос откри резултата с тройка на Линас Клейза, но каталунците отговориха с пробив на Рубио и точна стрелба от далечно разстояние на Пит Майкъл за 5:3. В следващите няколко минути играта вървеше кош за кош и разликата от 1-2 точки се запази до момента, в който Хуан Карлос Наваро вкара нова тройка, а Пит Майкъл заби за 12:8. Гърците отговориха с красив пробив на Джош Чилдрес и три точки на Милош Теодосич за 13:14. До края на първата четвърт, възпитаниците на Хавиер Паскуал взеха инициативата и увеличиха аванса си на 11 точки - 24:13, благодарение на точна стрелба от далечно разстояние на Рубио, пробив на Майкъл и два наказателни на Фран Васкес. Баскетболистите на Олимпиакос се опитаха да намалят пасива си, но усилията на Чилдрес не срещнаха подкрепа от съотборниците му и първите десет минути завършиха при 28:19 в полза на Барселона.

В началото на втората част, Джанлука Базиле и Терънс Морис пропуснаха от далечно разстояние, но все пак, испанците увеличиха аванса си с още три точки - 21:19, след като отново Базиле опита късмета си от тройката и този път бе точен. Йоанис Борусис също показа точен мерник от далеч, но разликата в резултата остана двуцифрена, след като Фран Васкес проби за 33:22. Играчите на двата състава продължиха да си разменят успешни атаки и пет минути преди края на първото полувреме, Барса продължаваше да води с 9 точки - 35:26. В оставащото време отборът на Олимпиакос даде всичко от себе си да съкрати пасива си и успя благодарение на Теодорос Папалукас, който вкара в две поредни атаки, но съперниците им демонстрираха стабилна игра в защита, която позволи на  Еразем Лорбек и Наваро да вкарат от зоната за три точки, а Рубио и Васкес добавиха по още две точки за 47:36 след 20 минути игра.

Възпитаниците на Панайотис Янакис започнаха по-добре второто полувреме и след успешни атаки на Софоклис Шорцанитис и Чилдрес, разликата падна отново на седем точки - 40:47, но символичните домакини отговориха с поредна тройка на Наваро и нов пробив на Майкъл за 52:42. Отговорът на гърците не закъсня и неуморимите Чилдрес и Папалукас, съкратиха пасива на тима си само на 5 точки - 47:52. Това определено стресна каталунците, които се активизираха и след пет поредни точки на Бонифасий Ндонг и тройка на Виктор Сада, авансът им отново се качи на 13 точки - 60:47, като до края на третата четвърт, гърците така и не намериха начин отново да се върнат в срещата и след 30 минути игра, изоставаха с 50:64.

Интригата в срещата почти бе убита в началото на последната решителна четвърт, след като Рики Рубио отркадна една топка в защита и сам завърши последвалата атака за 66:50. В следващите минути двата отбора допуснаха по няколко грешки, но това по никакъв начин не се отрази на резултата и шест минути преди последния съдийски сигнал, Барселона продължаваше да води с 16 точки - 68:52, което принуди Панайотис Янакис да вземе едноминутно прекъсване. След кратката почивка, каталунците продължиха да са пълни господари на терена и след тройка на Терънс Морис, разликата скочи на 19 точки - 71:52 и никой в залата не вярваше, че отборът на Олимпиакос ще успее да сътвори чудото. Голямата преднина доведе до леко отпускане в редиците на испанците, което даде шанс на символичните гости да намалят пасива си, след като Чилдрес отбеляза кош и фал, а Линас Клейза добави още две точки за 57:71. В последните три минути от мача, гърците се хвърлиха в нападение в отчаян опит да измъкнат победата, като успяха да намалят изоставането си на 11 точки - 65:76, но 1:23 минути преди последния съдийски сигнал, Линас Клейза фаулира Наваро, след което си изпроси безмислено техническо нарушение. Гардът на Барселона не сбърка и при четирите си опита от линията за наказателен, а след това Базиле и Лорбек тотално убиха устрема на съперника си с две поредни тройки за 86:65. Крайният резултат - 86:68 в полза на Барселона бе оформен от Чилдрес, който записа нови три точки в актива си.