От дневния ред на днешното редовно заседание на ОбС отпадна докладната за предсрочното прекратяване на правомощията на Мартин Тинчев като председател на местния парламент. Предложението бе направено от общинския съветник от ГЕРБ Цанко Цанов и бе подкрепено от съветниците на ОББО и ГЕРБ.


На пръв поглед страннатата коалиция изглежда като красноречиво потвърждение на народната поговорка, че старата любов ръжда не хваща. Преди време ръководството на ГЕРБ публично се дистанцира от тогавашния си съпартиец Георги Георгиев, който впоследствие напусна редиците на партията вкупом с приближените си съветници. Логично, Георгиев не получи подкрепа от бойковата партия и на местните избори през есента, но явно бившият градоначалник търси реабилитация и отново гради пътища към водещата политическа сила, става видно от ревностната му защита на силно разклатения стол на герберския председател. 


В залата присъстваха 27 общински съветници. Отсъства обявилият се за независим Стоян Иванов, вероятно поради сериозното притеснение и влошено психическо състояние, вследствие на снощната стрелба по апартамента му в ж.к. Север, за което ви информирахме по-рано. Другият отсъстващ бе съветникът от ГДБОП Георги Гърбиджанов, чийто работодател - държавно енергийно предприятие, изключително озадачаващо, спешно и без право на възражение, го извика в софийския си офис именно във време, съвпадащо с началото на сесията на ОбС Ботевград, на която трябваше да се гласува оставката на Мартин Тинчев. Случайно или не, но и двамата инцидентно възпрепятствани общински съветници бяха подписали докладната с искане за оставка на председателя на местния парламент. 


Така, с активната намеса на съветниците от георгиевото ОББО и след наличието на обстоятелства, налагащи отсъствието на двама от вносителите на докладната, предложението за оставка бе извадено от дневния ред.


Преди гласуването съветничката Йорданка Лалчева каза: „Мотивите са несъстоятелни. Това са партийни прищевки, несъстоятелни неща”. 


Съветникът Тихомир Найденов предложи докладната да не се оттегля от дневния ред, а да бъде подложена на дискусия. Относно мотовите той посочи, че има записи, които доказват как системно и безпардонно се отправят обиди срещу общински съветници, а председателят не взима никакво отношение. Що се касае до аргументите за системно неизпълнение на служебните задължения от страна на председателя, това категорично  се потвърждава и от поредното му отсъствие от заседанията на постоянните комисии към ОбС, провели се в работно време в сградата на общината вчера.


Със 17 гласа „за” - 11 на ОББО и 6 от ГЕРБ, и 10 „против” - 7 съветници от ГДБОП и 3-ма от БСП, мина предложението на бившия зам. кмет Цанко Цанов за отпадане от дневния ред на докладната.