„Оставете малките данъкоплатци“, „Не на лобизма в търговията с горива“, „Недомислен закон“, „Не убивайте малките бензиностанции!“. С тези надписи на плакати търговците на горива протестираха миналата седмица на Карловско шосе в Пловдив с над 50 цистерни и тежки камиони.


На протеста бяха представители на фирми от Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Велинград и други населени места от Южна България.


Търговците на горива настояват да отпадне Законопроекта за административно регулиране на 


икономическите дейности с нефт и нефтени продукти. В него е записано, че за да се развива търговия с горива, е нужна гаранция за фирмите, която варира в зависимост от обема дейност от 20 000 до 500 000 лева за търговците на едро.


Според протестиращите тези суми са непосилни за малките търговци и те обявиха, че предстоят множество фалити. Паралелно се очаква и поскъпването на горивата с над 10%, или от 30 до 50 стотинки на литър.


До дни ще бъде учредено сдружение на малките и средни търговци с горива от цялата страна. Целта е защита на техните интереси и срещу монополизацията на пазара от големите търговци. По изчисления на протестиращите те са приблизително 20% от търговците на пазара с различни видове гориво у нас.


Депутатите са във ваканция до 18 април, след което на второ четене в комисии ще се разглежда проектът за горивата. 


Законопроектът е внесен от Емил Димитров - Ревизоро и подкрепен от още 31 народни представители от всички парламентарни групи. Сред тях е ботевградчанинът Мартин Тинчев от ГЕРБ, както и депутатите от Софийска област Васил Цветков /ГЕРБ/ и Радослав Стойчев /БСП/.