Детският празник „Да запазим децата на пътя” се организира от Община Ботевград и се осъществява със съдействието на Съюза на българските автомобилисти. Поводът за провеждането му е Международният ден на детето.


Празникът започна с танц, изпълнен от най-малките мажоретки, възпитанички на Иванка Христова и на детска градина „Синчец”.  


Поздрав към децата поднесе кметът на общината Иван Гавалюгов. 


„Пожелавам ви едно безгрижно детство, изпълнено с много настроение и игри, но да не забравяте, че за да имате успех, трябва много да слушате вашите родители и учители. И покрай игрите през лятото, да не забравяте да поглеждате и към книжките” – каза той.


Веднага след изказването на кмета бе даден старт на първата надпревара  - майсторско управление на велосипед. Състазанието се проведе на площад "Саранск". В него взеха участие отборите на ОУ „Никола Йонков Вапцаров” , ОУ „Васил Левски” – Ботевград, ОУ „Кирил и Методий” – Ботевград, ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров”, ОУ „Кирил и Методий” – Скравена и ОУ „Любен Каравелов” – Трудовец.  


От 13:00 ч. в малък салон на НЧ ”Христо Ботев 1884” започна викторина по безопасност на движението по пътищата. Следващите етапи, които участниците преминаха, бяха подреждане на пъзел и решване на тест "Първа долекарска помощ”.


Награждаване на победителите в днешното състезание „Да запазим децата на пътя” се проведе от 14.30 часа пред читалище ”Христо Ботев 1884”.


На първо място се класираха учениците от ОУ „Никола Йонков Вапцаров”. Второ място зае отборът на ОУ „Кирил и Методий” – Ботевград, а трето - ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров”. На 4, 5 и 6 място се класираха съответно отборите на ОУ „Кирил и Методий” – Скравена, ОУ „Любен Каравелов” – Трудовец и ОУ „Васил Левски” – Ботевград.


На официалното откриване на детския празник в Ботевград присъстваха още: Стоян Сентов - главен секретар на СБА, Христо Андреев – началник на Регионален инспекторат по образование Софийска регион, Любомир Лазаров - председател на СБА – Ботевград, Цеца Иванова - секретар на община Ботевград.