Освен всичко друго, 2-ри юни е и Патронен празник на две от общинските училища: ОУ „Христо Ботев” в Етрополе и това в Лопян. Тържеството в Лопян отбелязахме в отделен материал.
След изложбата в сградата на училището, Празникът на Етрополското училище събра в Малкия салон на НЧ „Тодор пеев-1871” учители, ученици и граждани.
Официални гости на тържеството бяха заместник-кметовете на Община Етрополе Росица Христова и Стефан Борисов и Росица Иванова - главен инспектор ПКВ. Бившият директор Светослав Иванов и сегашни директори на общински училища.
Започна се с встъпителното слово от директора на училището Иван Иванов, който изказа  благодарност на учителите, учениците и техните родители за постигнатите през годината успехи в учебно-възпитателния процес.
Поздравителни адреси имаше от Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе, от СОУ "Хр.Ясенов" и от детските градини в гр.Етрополе.
След това тържеството продължи с богата и съдържателна програма, изпълнена от учениците с много хумор, веселие, настроение и усет към сценичната изява. Имаше за всекиго по нещо: стихотворения на поета-революционер Христо Ботев, народни и естрадни песни, съвременен прочит на българската приказка за дядо и ряпата, скечове, пиеси за пиано, мажоретни танци.
Напълно заслужена беше прекрасната кошница с пролетни цветя от кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов, която изпълнителите получиха след концерта.