Община Ботевград ще внесе аргументирано искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за поставяне на шумоизолиращи панели по продължение на АМ „Хемус” в участъка, който преминава през вилна зона Зелин. Това съобщи кметът на Ботевград Иван Гавалюгов на днешния редовен брифинг с местните медии. 


„Всички сме свидетели, че шумът от магистралата се чува далеч извън пределите на вилната зона, дори в града. Считаме, че вече има съответните технически средства, съоръжения най-вече, които биха могли да изолират този шум.  Виждаме, че при новостроящите се участъци от магистрали  това се предвижда. Вилна зона Зелин е гъсто населена и много посещавана. И за да стане тя едно приятно място за живеене и отдих, следва по някакъв начин да бъде изолиран шумът от магистралата”, коментира кметът. 


Иван Гавалюгов съобщи, че има съответната констатация от Регионалната здравна инспекция за превишени стойности на шума във вилната зона. „Това са едни регулярни  проверки за нивото на шума на територията на Община Ботевград. Именно тази констатация е един от мотивите ни да внесем искането до Агенция „Пътна инфраструктура”, която стопанисва магистралата. Междувременно ще поискаме по-обстойно изследване на шума на повече места във вилната зона, с което да докажем, че наистина проблемът е перманентен  и  в тази връзка е редно и необходимо в интерес на гражданите и живущите във вилната зона да бъдат монтирани шумозащитни прегради”, допълни той.