През 2010 год. общината  събори незаконните бараки на ул. „Оборище”, в които се бяха подслонили роми от други селища. Веднага след това повечето от тях се върнаха по родните си места. Тук останаха роми в крайно тежко социално положение, които нямаше къде да отидат. Общината закупи седем фургона, за да ги настани в тях. Фургоните бяха поставени върху един декар общинска земя в района след бл. 15 в кв. „Север”. Това предизвика негодувание от страна на местните роми, които живеят там. Временно те бяха се примирили със ситуацията, но сега отново настоява събратята им да бъдат преместени. Ромите от ул. „Оборище” също не искат да живеят близо до хората от своя етнос. 


„Ще проведем разговор с ромския съвет, за да видим къде е проблемът с тези 20-30, роми, които бяха преместени от „Оборище” и дали той може да бъде разрешен, или действително ще се наложи да ги преместим на друго място, за да не бъдат обект на посегателства от страна на другите живущи в квартала”, каза пред наш репортер кметът Иван Гавалюгов. Той съобщи, че ежедневно  ромите от фургоните и местните роми, живеещи близо тях, се жалват едни от други.


„Теренът, на който трябва да бъдат преместени, не е достатъчно да е само общински, а да има съответното предназначение, което да допуска разполагане на фургони. В момента оглеждаме терени, спрели сме се на един общински терен, който се намира в района на бившия Керамичен завод, на няколко стотин метра от сегашното местоположение на тази група роми”, обясни Иван Гавалюгов. Кметът подчерта, че в случая не става дума за заселване на други роми от други места, а за преместване на ромите, които бяха настанени във фургони, след като бяха съборени незаконните бараки на ул. „Оборище” в Ботевград.