Настъпването на горещините разкри потресаваща истина: ВиК отчита в пъти увеличено потребление на вода, а водомерите показват минимално покачване от   10-15%. „Това означава, че на територията на общината масово се краде вода” – категоричен е управителят на ВиК-дружеството Цветозар Гаврилов.
С най-голяма сила това важи за селата и вилните зони. Масова е практиката на изграждане на  незаконни водопроводни отклонения, които не се отчитат от водомер, и през летните месеци  се използват за поливане на градини, за пълнене на басейни и прочие. Всичко това води да големи проблеми за хората, които живеят по високите части на селищата – водата там не достига. Оплаквания има и от обитателите на последните етажи в жилщните блокове в града.
„Започваме  тотална проверка на всички абонати на ВиК за изградени незаконни отклонения или разпломбирани водомери – заяви днес управителят на водното дружество Цветозар Гаврилов. – Предварително се извиняваме на всички наши коректни абонати, че и те ще бъдат проверени, но това е единственият начин тази порочна практика да спре” – допълни той.
За откритите нарушения ще бъдат съставени актове, а глобите са солени: при установено незаконно отклонение санкцията се определя потреблението за една година назад. Например ако тръбата е половин цол – глобата ще бъде между 1000 и 1500 лева, ако тръбата е три-четвърти цол, каквато е масовата практика, глобата ще нарасне от 2000 – 2500 лева, предупреждават от ВиК.
За открит разпломбиран водомер – санкцията е от 50 до 300 лева.
„В продължения на повече от 20 години в община Ботевград масово са изграждани незаконни отклонения на водопроводите. Най-масовата кражба, извършвана в региона, е кражбата на вода. Но това няма как да продължи занапред” – категорчен е Цветозар Гаврилов.
По неговите думи около 7-8% от населението  отказва да плати сметките си за вода, трупани в продължение на години. „За тези абонати започваме да прилагаме крайната мярка – спиране на водоподаването” – съобщи днес управителят на ВиК. А за да бъде възстановено водоподаването, абонатите ще трябва да платят  такса, кято е между 500 и 1200 лева в зависимост от това дали се налага рязане и възстановяване на асфалт. „Изчерпахме всички възможности спрямо тези абонати. Те явно си мислят, че както и досега ще продължат да си ползват вода без да плащат сметки.  Категоричният ми отговор е, че на това беззаконие настъпва край. Подписали сме договор с адвокатско дружество от София, което завежда дела на всички длъжници, като дружеството ще се самофинансира за разходите по делата. Така че, ако абонат има неплатена сметка от 100 лева и срещу него се заваде съдебно дело, в крайна сметка  с таксите и адвокатските хонорари той ще трябва да плати 650 лева. И това само на първа инстанция, после сумите стават още по-големи. Затова горещо препоръчвам на абонатите да подпишат споразумение с ВиК и да започнат да погасяват дълговете си. Това е най-изгодният за тях вариант” – коментира днес Цветозар Гаврилов.
ВиК започва и акция за пломбиране на водомерите, защото се оказва, че измервателните уреди масово са разпломбирани и явно се манипулират. Така например от 200 проверени водомера в Новачене, само един е бил с ненакърнена пломба