Днес детският отдел на общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” бе изпълнен с деца.  Те бяха дошли, за да се присъединят към националната инициатива „Забавното четене”.  А как могат да се включат в нея, подробни разяснения по този въпрос бяха дадени от представителите на сайта az-deteto.bg Катрин Иванова и Виктория Гьонева. 


Преди това специален поздрав към всички присъстващи поднесоха малките пианисти Мартина и Вихрен – възпитаници на школата по пиано към Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград, с ръководител Иванка Савова. След като благодари на местните таланти, Катрин Иванова представи накратко инициативата „Забавното четене”, която придобива все по-голяма популярност сред малките читатели в цялата страна. 


„Това е една инициатива, с която ние се опитваме, и мисля,  че успяваме,  да насърчим децата на възраст от 6 до 14 години да четат, като в същото време се забавляват, каза Катрин Иванова. –Преди шест години се появи идеята да създадем тази платформа на детския портал az-deteto.bg и да я наречем „Забавното четене”. Чрез нея Ви предоставяме възможност да направите свой читателски дневник, да пишете коментари, да отговаряте на въпроси. Защото най-интересното в „Забавното четене” е, че за да отбележите книгата, която сте прочели, ще трябва да отговорите на въпросите, свързани с нея”, обясни Катрин Иванова пред детската аудитория. Тя сподели още, че над 12 500 деца са се включили към „Забавното четене” и всяка година те се опитват да направят така, че техният град и тяхното училище да станат най-четящи в страната.  


В рамките на националната инициатива се провеждат и конкурси за творческо писане, за рисунка и други. Те също се обявяват на сайта az-deteto.bg. „До средата на следващия месец ще бъде обявена темата на поредния конкурс по творческо писане”, съобщи Катрин Иванова.   


Виктория Гьонева представи нагледно електронния читателски дневник, демонстрира как се прави регистрация, как децата да търсят прочетената от тях книга и да отговорят на въпросите, свързани с нея.


Представителите на екипа на „Забавното четене” и присъстващите деца взаимно си поставяха и отговаряха на въпроси. Децата изслушаха с интерес и авторката на поредицата „Приключенията на мотовете” – Радостина Николова, която също гостува днес на градската библиотека. Тя представи своето творчество и сподели с малките читатели как се е зародила идеята за написването на книгите. 


Радостина Николова предостави свои книги на библиотеката.   Детският отдел на ботевградската библиотека получи и книги от издателствата, партньори на инициативата „Забавното четене”.