Днес в Ботевград официално бе дадено начало на инициативата „Маратон на четенето”. За 19-та поредна година Общинската библиотека „Иван Вазов”  се включва в националната кампания, чиято цел е да насърчи четеното и общуването  с книгите.  „Библиотеката създаде прекрасна традиция, която събира хората да четат заедно, да общуват чрез хубавата книга през времето и пространството” – заяви при откриването на събитието Людмила Чудомирова, главен библиотекар.


Тази година Маратонът на четенето се провежда под мотото „Ботевград чете” и е посветен на 90-та годишнина от именуването на Ботевград и 140 години читалищна и библиотечна дейност.


Събитието се проведе в зала „Ботевград” и бе открито официално от кмета на общината - Иван Гавалюгов. „Това е едно от важните събития за нашия град – посочи той. Днешното време ни дава нови възможности за получаване на информация и комуникация – по електронен път. Но изключително важно за развитието на човешкото мислене и въображение е четенето на книги. Електронните системи тестват реакциите ни, а четенето на книги развива мисълта” – изтъкна той.


Маратонът на четенето събра ученици от всички училища в града.  Те четоха страници от биографията на Христо Ботев, стихотворението „На прощаване”, безсмъртни цитати от гениалния поет и революционер,  стихове, посветени на Ботев.


Едно от стихотворенията, прочетени от учениците,  бе на Стефка Граматикова, секретар на община Ботевград. „Мечтайте смело и смело следвайте мечтите си! Не робувайте на максимата да се върви по утъпкани пътеки. Напротив, настъпило  е времето на вас, младите хора на Ботевград! Вие трябва да намирате своите пътища и своите истини. Да следвате своите мечти” – обърна се тя към присъстващите ученици.


В програмата се включи и Хорът на момчетата от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“.