Това стана ясно в хода на обсъждането на докладната за отпускане на средства за закупуване на техника, необходима за дейността на ОП БКС.
Аргументирайки предложението си, кметът Иван Гавалюгов обясни, че техниката е необходима, за да може общинското предприятие да извършва не само сметосъбиране и сметоизвозване, а и други дейности като ремонт и поддръжка на общинската собственост, включително асфалтиране на пътища. Той обясни, че това би било по-ефективно, защото общината ще си спести време от възлагане на обществени поръчки, по-ефективно ще се използва работната ръка на БКС,  няма да се плаща ДДС и процент печалба, каквито се начисляват при договор на общината с външна фирма.


Георги Георгиев обаче го контрира с въпроса: „Ми к`ва е гаранцията, че обществените поръчки ще ги спечели нашето БКС?”. Това питане извика нескрито изумление както от страна на общинското ръководство, така и на много съветници. То ясно показа, че Георгиев изобщо не прави разлика между общинско предприятие и търговско дружество, и то след 12-годишно кметуване!


Наложи се отново да му бъде припомнено /без особен ефект/, че общината директно финансира, със собствени средства, дейностите на общинските предприятия, а те не са търговски дружества, за да участват в конкурси за обществени поръчки. Гавалюгов подчерта, че е масова практика общините да създават общински предприятия, извършващи комунални дейности, като изброи Червен бряг, Бяла Слатина, Русе и други.


След дълго политическо говорене и опити да се осуети приемането на проекта за решение разумът все пак надделя и 15 съветници гласуваха „за”.


Ето някои от изказванията:
Филип Филипов: „Необходимост от такава техника има. Доста хора казаха, че пътищата до отдалечените села са в невъзможно състояние. Без специализирана техника, която да подрязва клони на дървета, храсти покрай пътищата, тази работа няма как да се свърши. Освен това техниката ще се използва и за снегопочистване през зимата, и за други дейности”. 


Дамян Маринов попита защо багерът трябва да е нов, а не втора употреба, предвид на това, че общината трябва да плащат вноски по заем и наложени санкции по проекти по време на предишното управление. Маринов поиска да се уточни дали цената на багера – до 156 000 лева, включва и приставките към него.


Иван Гавалюгов: „Тази техника ще бъде изключително натоварена ежедневно. Не е маловажно нейното състояние. Знаете, че на втората употреба няма гаранция. Или ако има, тя е символична. Цената на багера включва съответното оборудване, две кофи – малка и голяма, широка  и тясна, мулчери, гребло. Гаранцията е пет години.”.


Становището на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност бе категорично – подкрепя проекта за решение, като предлага на следващото заседание на ОбС да бъде внесен отчет за дейността на общинско предприятие БКС за първото полугодие. Веднага след като прочете становището, което е подкрепил, председателят на комисията - Цанко Цанов влезе в противоречие със себе си, като направи ново, лично предложение  – докладната за отпускане на средства за закупуване на техника да бъде внесена на следващото заседание, след отчета на БКС.


Цветан Цолов му обърна внимание, че такова предложение означава да бъде изтеглена докладната. „Ние не можем да я изтеглим, тъй като тя вече е подложена на обсъждане”, подчерта съветникът.


В дебата се включи и гражданка, която редовно присъства на сесиите на ОбС. Тя попита как въобще може да се иска отчет за дейността на БКС, като се има предвид, че хората към момента работят с подръчни средства – лопати, мотики, кирки. 


„За” отпускане на средства в размер до 260 000 за закупуване на техника гласуваха присъстващите съветници от МК ГДБОП, БСП, Филип Филипов, Цветан Цолов, Еленко Иванов и Дамян Маринов – и четиримата от ГЕРБ, и Силвия Христова от ОББО.


Парите се разпределят така: асфалтополагаща машина (втора употреба) - до 38 000 лв. /с ДДС!; двубандажен валяк /с два метални барабана/ (втора употреба) - до 21 000 лв. /с ДДС/; комбиниран валяк /с един метален и гумен барабан/ (втора употреба) - до 24 000 лв. /сДДС/; камион самосвал (втора употреба) - до 20 000 лв. /с):ЩС/; Багер (нов)- до 156 000 лв. /с ДДС/.