Преди седмица започна жътвата   в землището на  община Ботевград . Десега от кооперация „Единство” са ожънали 1200 дка пшеница, остават около 4300 дка пшеница, третикале и овес. От кооперацията очакват, че до 6-7 дни, ако времето се задържи хубаво, да приберат реколтата. Засега дибивът е около 400 кг от декар, но точните  данни ще станат ясни след приключване на кампанията. Председателят на кооперацията Валентин Малинчев заяви, че тази година не се оплакват от качествто на житото. От трите сорта пшеница, с които са зесели масивите, два се използват  за първи път  в нашия регион.
Големият проблем и тази година е опазването на реколтата. Безстопанствени коне и крави всеки ден и нощ унижощават големи площи и кооперацията понася загби.  От ЗК „Единство” са назначили трима полски пазачи, които са от ромски произход. Но и те не могат да се справят с набезите на своите събратя. Много често пазачите са заплашвани със саморазправа, ако посегнат на безстопанствените коне и крави, които пасят в нивите.
„Очакваме полицията и общината да се намесят за решаването на проблема” – заявиха днес от ръководството на кооперацията.