Изминаха два дни от кампанията за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомните кучета в Ботевград. За това време през мобилната клиника на организацията „Четири лапи” са преминали общо 41 кучета и котки, като преобладават първите. Това съобщи д-р Мечева. 


„Както знаете, всяко куче, което преминава през процедурата и нашата клиника, бива кастрирано, маркирано посредством ушна марка, също така се поставя подкожно микрочип. На всяко животни се поставя и ваксина срещу бяс. Освен това извършваме вътрешно и външно обезпаразитяване на кучетата и котките. След кастрацията животните остават под наше наблюдение в продължение на 24 часа”, обясни д-р Мечева. Тя съобщи, че вчера и днес в лабораторията са извършени манипулации и на домашни любимци. 


„През първия ден от кампанията, тъй като информираността не е била толкова висока, нямаше животни, доведени от граждани. Но вчера извършихме манипулации и на домашни любимци, които бяха предварително записани на нашия телефон  0888 00 23 85. За днес също имаме записани”, сподели още д-р Мечева. Тя призова гражданите да побързат със записването на своите домашни любимци, тъй като краят на кампанията наближава. 


„Манипулациите протичат нормално, по план. Процедурите са стандартни.  Работим по методика, която е разработена изцяло за бездомни животни и рискът е сведен до минимум. Всичко се провежда по Закона за защита на животните, така че гражданите могат да бъдат спокойни за своите домашни любимци”.  


Първият кастрационен проект, осъществен от община Ботевград и „Четири лапи”, стартира на 18 юли и ще приключи на 22 този месец /петък/. След това пресцентърът на организацията ще представи на вниманието на местните медии информация за общия брой кучета и котки, преминали през мобилната клиника. Припомняме, че тя е позиционирана в двора на бившата ветеринарна лечебница. Екипът, който работи по кастрационния проект за намаляване популацията на бездомните кучата в Ботевград, се състои от пет човека – двама лекари, двама хващачи на кучета и един клиничен работник.