Рижка, така се казваше безстопанственото куче, за което се грижиха голяма част от гражданите, които живеят и имат магазини на ул. „Гурко” в Ботевград. Преди няколко дни четириногото е било намерено мъртво в района, който обитаваше. По думи на жената, която го е открила и погребала, кучето най-вероятно е било пребито, сподели местен природозащитник. Случаят с пребитото куче е станал достояние на сдружение „На Ти с Природата”. Ето какво написа на стената си във фейсбук Габриела Пападопова – председател на природозащитната организация:


На кого пречеше Рижка?


Рижка - мила бездомна кучица от Ботевград. Същество, изпълнено с любов, вечно размахващо опашка. Любимка на хората с магазинчета от ул. "Гурко" и околните улици, на много от студентите от колежа, на много от преминаващите редовно оттам.


Била е пребита миналата събота в близост до местата, където обитаваше.


Що за низко и мизерно създание трябва да си, за да пребиеш същество, в което няма капчица злоба? Що за болен мозък?


И дали е безопасно децата ни да се разхождат по улиците, докато този убиец е на свобода?


От 2011 насам, е в сила чл. 325б от Наказателния кодекс, който гласи:


"Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. "


Някои ще кажат: "Е, какво толкова, това е просто едно куче."


Но няма да са прави. Защото това куче също е същество, което чувства. Може би дори повече, отколкото убиеца може. 


Погледнете очите й на снимките!


Рижка не е първото убито куче в този район. Само за последната година оттам са изчезнали (убити, отровени или застреляни) повече от 10 кучета.


Молим всички, които разполагат с информация за извършителите на тези престъпления, да ни пишат на office@iwns.org или да се обадят на 0877 927 377. Ще осигурим парична награда за този, който предостави информация, допринесла за разкриване на извършителя. Анонимността е гарантирана.