Ако станете непосредствен свидетел на прояви на насилие над животни, организиране на боеве с кучета, на случаи на ухапване от домашно куче, сигнализирайте наказателните органи, призовават от Сдружение „На Ти с природата“. 


Ръководството на природозащитната организация е поискало със заявление до ОДМВР – София достъп до обществена информация, в което поставя своите въпроси. От отговорите става ясно, че в местното РУ - Ботевград има двама инспектори, които са натоварени да изпълняват функциите на зоополицаи, а сигналите до тях се приемат на телефон 66 411. 


През 2020 година служители на Районното управление са оказали съдействие по десет сигнала, свързани с животни, подадени от отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ при Община Ботевград. Броят на преписките, по които са работили през миналата година, е 4.   


„Често на страницата ни говорим за това колко е важно да се подават сигнали до институциите. За месеците от началото на 2020 до сега във Фейсбук сме видели: може би над 50 случая на умишлено прегазени, отровени, простреляни животни; изоставени и обречени на смърт новородени животни на територията на община Ботевград. Случаите, по които има подадени сигнали и образувани преписки за същия период, са едва 4. От тях, най вероятно, поне 3 няма да стигнат до съд. 


Според статистиката - на тази територия престъпления срещу животни почти няма. Съответно - няма нужда от по-строги мерки, зоополиция и други подобни, коментира Габриела Пападопова – председател на Сдружение „На Ти с природата“. - Ако не ви харесва сегашното положение и искате да помогнете, за да има промяна - просто подавайте сигнали!“, призовава тя. 


Габриела Пападопова предоставя и друга информация – за броя на домашните кучета на територията на община Ботевград, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ  ВетИС. Справката е по населени места: Ботевград – 588; Боженица – 1; Врачеш – 89; Гурково – 6; Липница – 3; Литаково – 36; Новачене – 22; Радотина – 5; Рашково – 4; Скравена – 49; Трудовец – 43.


„Резултатите не ни удовлетворяват, тъй като прилагането на написаните правила не зависи от нас, за жалост. Реално колко са кучетата, които имат стопани и живеят във всяко едно от населените места около Ботевград? В този списък са посочени по населени места регистрираните домашни (дворни, стопански, ловни, пазачи) кучета. Всички други, които вие знаете, че са там - не са регистрирани. Тоест, стопаните им могат по всяко време да ги натирят на улицата и те да се влеят в армията на бездомните, коментира още председателят на Сдружение „На Ти с Природата“. -По закон контролът, за това дали кучетата са регистрирани, е вменен на кметовете на населени места. От числата в списъка ясно може да се види кой и доколко си е свършил работата“, допълни Габриела Пападопова.