С 27 гласа „за” Общинският съвет подкрепи информацията за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на село Врачеш, изготвена от Марин Бончовски – кмет на населеното място.  Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов определи разработката като прецизна и съдържателна, без излишни подробности.  Той обърна внимание на онази част от информацията, където се посочва, че  след  изграждане на канализацията голяма част от улиците са били възстановени и преасфалтирани, но впоследствие са пропаднали. Във връзка с това той заяви, че общината ще си защити интересите като поиска от фирмите-изпълнители да възстановят настилката на местата, където има пропадане. За целта ще бъде назначена комисия, която да извърши обследване на улиците, по които е положена канализация.  


По време на обсъждането на информацията бе акцентирано върху още два проблема в селото – водопроводната мрежа и необходимостта от ремонт на читалището. 


По отношение на първия, Иван Гавалюгов обясни, че в ход е изготвянето на проект за подмяна на водопровода в селото „Първият етап е проектиране и търсене на средства. Това че няма европейска програма, по която да кандидатстваме за подмяна на водопровода в селата Врачеш и Трудовец, не означава, че няма национално финансиране, към каквото ще прибегнем и за подмяна на основния водопроводен възел в Ботевград”, допълни той. Иван Гавалюгов изрази надежда, че общинските съветници няма да пречат, а ще помогнат тази инвестиция да бъде осъществена. 


До края на тази година ще бъде подменен 900 метра водопровод по главната улица на селото. До утре е срокът за набиране на оферти за направеното обявление за изпълнители на обектите, включени в общинската програма за капиталови разходи. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов. Той увери съветниците,че има достатъчно време програмата да бъде реализирана, както и че ще се следи стриктно за качеството на изпълнение не ремонтните дейности. 


По въпроса за читалището във Врачеш Гавалюгов обясни, че то и читалищата в селата Трудовец, Литаково и Скравена още тази година ще кандидатстват с проекти за ремонт и ново оборудване по програмата за развитие на селските райони. 


Предложение постъпи от съветника Дамян Маринов - да се предприемат и стъпки за изграждане на велоалея между Ботевград и Врачеш. Кметът на селото Марин Бончовски отговори, че това се предвижда през следващата година.