Вчера, 30 юли, БСП отпразнува 125-ата си годишнина на връх Бузлуджа под мотото "За България, която обичаме". Това е 25-то издание на Бузлуджанския събор.


По данни на "Позитано" 20 на историческата за социалистите поляна се събраха около 50 хил. души.


С два автобуса, 90 членове и симпатизанти на БСП от Етрополе и общината също отидоха на Бузлуджа.
Всеки един от тях ще отнесе със себе си впечатления за цял живот – запълнената до краен предел поляна с хора, непринуденото посрещане на новия председател на Партията Корнелия Нинова когато слезе от трибуната и многото млади хора, които бяха на Бузлуджа.


Много радушно беше посрещната кратката реч на Корнелия Нинова, в която засегна много въпроси: на първо място предстоящите президентски избори в България; международното положение и мястото на България в съвременния свят; новите отношения в лявото пространство; стореното от ГЕРБ и перспективата пред БСП за по-нататъшното развитие на страната ни.


Въпреки решението на Националния съвет на партията на събора не беше представена кандидатпрезидентската двойка на БСП, макар че местните структури номинираха над 70 души за битката за "Дондуков" 2.  Причината - Изпълнителното бюро все още не е разгледало 70-те номинации, от които трябва да избере имена и да ги представи за обсъждане на срещи с АБВ и "Движение 21".
Партийният лидер Корнелия Нинова отдели 2 минути от кратката си реч от сцената на поляната, за да говори за президентския вот - тя пожела победата.
 "Нека да изберем не послушко като ГЕРБ, а човек с твърд характер и твърда ръка, който да брани българските интереси. Да спечелим победата с този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България; който ще гарантира националната сигурност; но който през живота си е доказал, че има сърце", призова Нинова. 
"Абсолютно съм убедена, и не само за АБВ, че кандидатурата ще подкрепят и други леви съюзи, патриотични и граждански организации", каза Нинова.


Тя съобщи, че на 9 август отново ще има среща с " Движение 21", а на 12 август с АБВ.
"Ние отиваме с нашите кандидатури - партийни и надпартийни, които са получили най-много номинации от конференциите, обясни лидерът на БСП. Знам, че те ще дойдат със своите предложения, разговарях и с двамата лидери", добави тя и припомни, че на 14 август ще има заседание на Националния съвет на БСП, на което ще стане известно името на кандидата.


 По-голямата част от речта си пред социалистите на Бузлуджа Корнелия Нинова посвети на идеята за съпротива срещу ГЕРБ, но думата "Оставка" не се чу от никъде. "Дошло е време да поведем народа и да дадем отпор на правителството на Бойко Борисов, което руши държавността, нехае за съдбата на народа и го обрича на безпътица", заяви социалистката. Тя призова да се борят за "България на почтените", в която престъпниците са в затвора.


Предишният партиен шеф и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който не се качи на сцената, обясни пред журналисти преговорната ситуация: "Ако АБВ не ни подкрепят още сега, къде ще ходят на втори тур? При ГЕРБ ли? Това е политическо самоубийство. За "Движение 21" е важно да имат кандидат за президент, за да се напомпят за парламентарните избори. За АБВ - да подкрепят БСП, за да имат после шанс за коалиция за парламентарните избори, че иначе имат 1,7% подкрепа".


Най-младият социалист в Изпълнителното бюро (ИБ) на партията Крум Зарков разказа от сцената как иска приятелите му да се върнат да живеят в България и да няма "едно кръщене на пет погребения". И пожела всеки един от хората на поляната да привлекат по 2-3 души за идеята на БСП.


Най-голямата атракция сред социалистите бе шатрата с бранда „АзСъмБСП”, която екипът на Сергей Станишев сглоби до сцената. Опашките за шапки и тениски с бранда на кампанията не спряха, докато кашоните не се изпразниха.
Някои социалисти пък предпочетоха да си купят чаша с лика на Тодор Живков или магнит за хладилник с изображение на паметника на Бузлуджа. Трети само си взеха скара и бира и слушаха концерта.
Съборът продължи до късно след обяд с концерт на известни изпълнители.