Постоянните комисии към ОбС не работят ефективно поради отсъствия на техните членове.


Едни и същи съветници отсъстват системно от заседанията, които се насрочват преди всяка сесия на местния парламент. По този начин те нарушават Правилника за организацията и дейността на общински съвет Ботевград, неговите комисии и взаимодействието им с общинската администрация, което, от своя страна, може да се тълкува като проява на безотговорно отношение към избирателите и поетите ангажименти към тях.   


За преустановяване на тези нарушения, ще бъдат предприети кардинални мерки. Това каза председателят на ОбС Мартин Тинчев по време на редовното заседание на местния парламент миналия четвъртък, когато на дневен ред бе отчетът за дейността на ОбС Ботевград за първите шест месеца на тази година. Без становище на комисията, до която е резолирана съответната докладна, тя няма да бъде внесена за обсъждане и гласуване в Общинския съвет, подчерта той и допълни, че това ще бъде една от мерките. Тази мярка обаче може да доведе до сериозни затруднена в работата на общината. 


Към отчета, изготвен от председателя на местния парламент, бе приложена справка за отсъствията на общинските съветниците от заседанията на постоянните комисии и от сесиите на ОбС в периода 01.01.2016 – 30.06.2016 год. От нея е видно, че най-много отсъствия – 11 на брой, е натрупал общинският съветник Николай Велков. По повод отсъствията на Велков, в отчета е записано следното: „Постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Цветан Цолов се разглеждаха и обсъждаха всички докладни, свързани с приемане на капиталовите разходи, приемане бюджета на общината за 2016 год., продажбата на общински имоти, определяне такси и цени на услуги, определяне наемни цени и други. Проведени – 11 заседания, няма провалено заседание поради липса на кворум. Комисията през първото шестмесечие работи в състав от 4 члена поради неприсъствие на общинския съветник Николай Велков.”. 


Следват имената на няколко съветници, които има по три, две и едно отсъствия за отчетния период. 


В справката е отбелязано, че общинският съветник Георги Георгиев, също от ОББО, не участва в състава на нито една постоянна комисия, въпреки че в Закона за местно самоуправление и местна администрация ясно се посочва: „Всеки общински съветник е член на поне една постоянна комисия”. При определянето на съставите на отделните комисии Георгиев не пожела да бъде включен в нито една комисия. Последствия за него обаче и до момента няма. Според Закона и Правилника за работа местния парламент, единствено председателят на ОбС може да не бъде избиран за член на постоянна комисия.


За периода на първото полугодие на 2016 година в деловодството на Общинския съвет са постъпили 325 документа за обсъждане с вносители: председател на Общинския съвет - 12; общински съветници - 17; областен управител - 7; кмет на общината - 166; граждани на общината - 61; управители на общински дружества, ликвидатори на общински дружества и директори на учебни заведения, кметове на кметства и кметски наместници - 31; министерства и държавни институции - 31.


Включени в дневния ред и обсъдени в заседания на Общинския съвет - 197 бр. За отчетния период са приети - 178 броя решения, разпределени както следва: Решения касаещи бюджета на общината - 6 бр.; Териториално селищно устройство, градоустройство и архитектура - 34 бр.; Разпореждане и управление общинска собственост - 28 бр. Образование, култура /отпускане средства за читалища/ и духовни дейности - 9 бр., Социални дейности /помощи/, здравеопазване - 5 бр., Спорт и туризъм - 4 бр., Общински фирми и предприятия - 13 бр., Приемане на изменения и допълване на Наредби - 8 бр., Програми, планове, стратегии - 13 бр., Решения касаещи кандидатстване по проекти за европейско финансиране - 11 бр., Организационни - 35 бр., Предоставяне земи по чл.19 от ЗСПЗЗ - 12 бр.