Петима българи в четири състезанията ще участват в третия ден от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Първи на арените в Рио де Жанейро ще излезе стрелецът Антон Ризов. Той ще участва в дисциплината 10 метра въздушна пушка, в която стана европейски шампион през 2015 г. и зае трето място в един от стартовете за Световната купа.

Квалификациите започват в 15.00 ч. българско време. В тях ще участват 56 стрелци, а за финала ще се класират осем. Битката за медалите също е днес - от 18.00 ч.

Това е първата от трите дисциплини, в които ще се пусне Ризов. 28-годишният състезател от Сандански ще участва още на 50 м пушка от положение легнал и 50 м пушка от три положения.

Ако времето в Рио бъде благосклонно, в 16.50 часа на гребния канал ще застанат Георги Божилов и Кристиян Василев за репешажа на двойка скул.

Последната пресявка, в която ще участват България, Сърбия, Великобритания и Куба, трябваше да се проведе в неделя, но беше отложено заради силния вятър в лагуна Родриго де Фрейташ.

В 18.00 часа Симеон Чамов дава старт на българското участие в бокса. Той ще се изправи срещу турчина Онур Шипал в първия кръг на категория до 66 кг. Победителят от този мач ще срещне тайландеца Сайлом Ади в осминафиналите.


В 19.12 ч. ще започне и българското участие в плуването. Нина Рангелова стартира квалификации на 200 метра свободен стил. Тя ще плува във втората серия, а надеждите й са да достигне до полуфиналите.


---


Вторият ден на Олимпиадата също бе кошмарен за българските участници. Българските спортисти все още нямат повод за радост на олимпийските игри в Рио де Жанейро. След слабия първи ден дойде и втори такъв.

В три спорта страната трябваше да има представители в неделя. Репешажът на двойка скул, където са Кристиян Василев и Георги Божилов, беше отложен с ден заради силния вятър.

Вниманието беше насочено към пристигналата с амбиции за медал Антоанета Бонева. На 10 м въздушен пистолет обаче тя остана обаче едва 41-ва в квалификациите."Пробните изстрели бяха що-годе сполучливи. Оттам нататък в момента, в който казаха "старт", и напрежението започна. Ставаше все по-голямо и аз просто не можах да го преодолея", каза Бонева.

Състезателката по спортна стрелба ще участва и на 25 м пистолет, като пред Дневник заяви,  че слабият ѝ резултат от днес няма да ѝ се отрази. Но уточни, че не знае как да се справи с напрежението. "Това искам някой да ми каже. Който може да преодолява напрежение, да дойде и да ми каже."


Другото българско участие за деня беше в тенис центъра. Цветана Пиронкова започна силно, но допусна обрат за 6-1, 4-6, 2-6 срещу германката Зигемунд..

Според нея ключът към мача е бил в четвъртия гейм на втория гейм. "При 2:1 и мой сервис беше преломният момент, който за съжаление не успях да взема. Тя се възползва доста добре от това, вдигна нивото си".