Националният митинг за изкореняване на пороците в съдебната система се провежда днес в цялата страна. Към него се присъединиха мотористи от общините Ботевград и Правец. Точно в 19 часа те се събраха пред Районен съд – Ботевград и поставиха каските си на стълбите пред входа на сградата.


Недоволството на мотористите бе предизвикано от пускането под домашен арест на Фарук Бекташ. Турският гражданин беше задържан, след като преди две седмици блъсна челно и уби на място двама мотористи край Драгоман – Таня и Бойко Бойкови. Дни по късно съдът освободи виновника под домашен арест в България, но той се укри и в момента прокуратурата е издала европейска заповед за задържането му.  


„Ние не протестираме срещу Районен съд – Ботевград, а срещу цялата съдебна система. Поводът за първия протест, в който участвахме, бе пускането под домашен арест на турския гражданин, блъснал двамата мотористи. С този протест, втори по ред, вече настояваме престъпленията да се наказват с цялата строгост на закона. Искаме да има държава, тъй като в момента такава няма. Доказателство за това е, че престъпниците се разхождат свободно по улиците. Виждаме ги ежедневно. Искаме да се даде повече власт на полицията. Не да бият полицаите, а те да бият”, каза пред наш репортер протестиращият Димитър Христов - председател на мото клуб "Небесните сили". Той бе категоричен, че недоволството на мотористите няма да приключи с протеста тази вечер.    


Официалните искания на протестиращите са три:


1) Уволнение или оставка на съдия Николова; 


2) Съдебна реформа - за независима, морална и прозрачна съдебна система;


3) Промени в Закона за Движение по Пътищата*


* Конкретното искане, което беше описано, далеч не изчерпва всички подобрения в закона, които могат да бъдат предложени.


Исканията са обявени на страницата на протеста във Фейсбук. Под тях пише: 


Национален протест срещу пороците в съдебната ни система! Това НЕ е протест на мотористите! Това е протест на ХОРАТА! Без значение дали сме мотористи, автомобилисти, трактористи, пешеходци. 


Протест на и за всички, на които им е омръзнало от неработещата ни съдебната система и всички, които искат справедливост! 


Всички, загинали по пътищата ни, НЕ са статистика! Те имат близки, семейства. Те имат ЛИЦА! 


Да спрем да се делим и да се обединим! Да се обединим в името на обективно правосъдие, спазване на законите и адекватни наказания за виновните.


Искаме морал и справедливост в съдебната система! Очакваме оставката на съдия Николова по конкретния случай с убитите Бойко и Таня - за нейното решение за "домашен арест", което допусна виновният да се укрие. Очакваме изявление от съда и отговорните институции кой ще поеме отговорност за укриването на Фарук Бекташ, както и за всички случаи на безнаказаност при десетките подобни ситуации.


След като законът позволява тази безнаказаност, то следва той да бъде променен!


Това НЕ Е протест на мотористите! Това НЕ Е политически протест! Това Е МИРЕН протест на ХОРА! 


Съчувстваме на близките на жертвите на войната по пътищата и заставаме до тях в очакването им за бързо и справедливо развитие на делата. Апелираме към взаимна толерантност и повече внимание от всички участници в движението! Нека всички ЗАЕДНО спрем агресията на пътя! Животът е с предимство, без значение на колко колела е!