Българската състезателка в скока на височина Мирела Демирева спечели сребърен медал от олимпийските игри в Рио. Тя преодоля 1.97 м от първия си опит и това се оказа решаващо за големия ѝ успех.

Това е вторият медал за България от Рио 2016. В борбата Елица Янкова заслужи бронзовото отличие.


Демирева донесе първия олимпийски медал в леката атлетика за страната от шампионското представяне на Тереза Маринова в Сидни 2000. В скока на височина това е първият медал от златото на Стефка Костадинова в Атланта 1996.

Само по себе си състезанието се оказа с най-слабите резултати от 36 години. Шампионка стана испанката Рут Бейтия също с 1.97 м. Последният случай, в който олимпийското злато е спечелено с резултат под 2 м, е от Москва 1980 г., когато Сара Симеони триумфира с 1.97 м.

Демирева започна финала с грешка още на първата височина - 1.88 м. Тя прояви характер и натам в състезанието скочи от първия път 1.93 м и 1.97 м, с което изравни личния си рекорд.

С шампионската височина се справиха още Бланка Влашич и Шанте Лоу. Бронзовият медал отиде при хърватката, тъй като тя преодоля височината от втория опит, а американката от третия.