От 1 септември 2016 г. започва вторият транш от раздаването на хранителните продуктите по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Българският червен кръст (БЧК) е избраната партньорска организация за раздаване на хранителните продукти, закупени в периода 2015-2016 г. Раздаването, което ще продължи до 30 септември 2016 г., ще се извършва от  служители и доброволци на БЧК в 304 пункта в страната.  Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), право на пакети хранителни продукти имат и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии.


Във втория транш същите лица ще получат пакети храни с тегло близо 15 кг, съдържащи следните 14 продукта: ориз, булгур, лютеница, доматено пюре, зелен грах, гювеч, нектар, месни консерви - птичи пастет, рибни консерви - скумрия в доматен сос, зрял фасул, пчелен мед, локум, обикновени бисквити, вафли. 


В началото на 2016 г. се извърши първи транш на раздаване на 5 хранителни продукта, като пакетът съдържаше брашно, спагети, компот, конфитюр и леща. През май и юни т.г. се извърши раздаването на 7 хранителни продукта (брашно, спагети, компот, конфитюр, леща, локум и нектар). 


Раздаването на хранителните продукти в отделните населени места ще се извършва по график. За нуждаещите се лица от Община Ботевград помощите ще се раздават в периода 7 – 30 септември. Точната дата и мястото, откъдето те ще могат да ги получат, ще бъдат съобщени допълнително.