До крайният срок, който изтече на 18 юли, в общинската администрация са постъпили над 150 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ на пострадали от наводненията през юни. Над 95 са от село Врачеш, а останалите – от селата Гурково и Новачене. 


Повечето от подадените заявления от Врачеш са без копия от строителни книжа, удостоверяващи законността на жилищните сгради и постройки.


Както вече сме писали, при разпределението на парите ще бъде приложен диференциран подход. За покриване на щети върху движимо и недвижимо имущество на собственик на засегнат имот, който може да предостави данни за законност или търпимост на имота, обезщетението ще бъде в размер до 2000 лева. 


За собственик, който не може да докаже законността на имота си, размерът на обезщетението ще бъде до 500 лева за повредено движимо имущество.


Заявленията за подпомагане ще се разглеждат от десетчленна комисия. В нея влизат общински съветници от всички групи в местния парламент. Първото заседание на комисията се проведе вчера. То няма да е единственото. Членовете на комисията ще извършват и оглед на домовете, чиито собственици кандидатстват за финансово подпомагане от Община Ботевград.


Междувременно пострадали от наводнението в Липница пожелаха чрез сайта botevgrad.com да отправят благодарност към Дирекция “Социално подпомагане“ – Ботевград и към директор на държавната структура – Красимира Петрова, за обходите на място, за изключително любезното отношение и професионално свършената работа, благодарение на която са получили своевременно финансова помощ от държавата. Хората споделиха, че средствата са напълно достатъчни, за да възстановят щетите в имотите си.