Компаниите eBay, PayPal и Yahoo прпедприеха съвместни действия, за да опазят клиентите на пощенската услуга Yahoo Mail от фишърите. Последните използват фалшиви имейл съобщения, които претендират, че са изпратени от услуги с известни търговски марки като eBay или PayPal, с цел да подмамят потребителите да кликнат върху уеб линк, който води до мошенически уеб сайтове.
Веднъж влезнали в тези сайтове, нищо неподозиращите потребители могат да въведат лични данни или информация за сметки и пароли, подведени от съдържанието на сайта. Обикновено фишърите използват открадните данни за измами и кражби.
За да предпазят клиентите на Yahoo Mail от подобни фишинг имейли, компаниите използват в САЩ технологията Domain Keys на Yahoo. Системата блокира съобщения, които твърдят, че идват от eBay или PayPal, но всъщност са с друг произход.
От Yahoo се надяват да направят технологията достъпна за целия свят през следващите няколко седмици. През май групата IETF (Internet Engineering Task Force) възприе Domain Keys Identified Mail (DKIM), която включва системата на Cisco Identified Internet Mail.
В интернет има 31 709 уникални фишинг сайтове, докладваха през юни от Anti-Fishing Working Group - консорциум от организации, противопоставящи се на кибер престъпленията. През същия месец 95% от фишинг атаките са били насочени срещу компаниите, предлагащи финансови услуги.