Стряскащи снимки, показващи последиците от тютюнопушенето, ще бъдат поставени на кутиите с цигари във Франция.

Мярката е част от националната кампания, целяща да намали броя на пушачите в страната, информират френските медии. Очаква се тя да влезе в сила от следващата година.

На изображенията ще бъдат представени снимки на страдащи от различни заболявания, причинени от прекомерната употреба на цигари.

На някои от фотосите, които френските медии разпространиха, се виждат безсъмнено неприятни кадри.

Липсващи зъби в устата на млада жена; болни от рак; деца и бебета с различни тежки болести заради майките си, пушели по време на бременността, са само малка част от снимките, които ще съпътстват цигарите от догодина във Франция.

Идеята за подобни изображения дойде от здравния министър Розлин Башло. Още преди месеци тя заяви, че по този начин цели да накара пушачите да се замислят и евентуално да се откажат от вредния си навик.

„Le monde" допълва, че подготвяните снимки са 14 на брой. С промяната изображенията на хора, страдащи от рак на ларинкса и белите дробове например, ще покриват 40% от едната страна на пакета.

Припомняме ви, че Франция въведе пълна забрана за тютюнопушенето в кафета, барове и ресторанти през 2008г. За нарушителите са предвидени строги глоби в размер на стотици евро.