Днес на пресконференция на националния отбор присъстваха Александър Везенков, Иван Лилов и Асен Великов. Те казаха своите очаквания за квалификациите и изразиха надежда, че с добра и колективна игра отборът има шанс за добро представяне в квалификациите за Евробаскет 2017. Ето какво каза Везенков: 


„Добре сме подготвени. Нашият отбор е едно семейство както на терена, така и извън него. Вашите очаквания са много различни от нашите очаквания. Нашите са всеки мач да играем по-добре. Вие можете да очаквате резултати, а ние очакваме все по-добра игра. Ако играем на 100 процента от нашите възможности, имаме добър шанс. Всички момчета са в много добра форма. Първият мач е много важен, аз лично нямам притеснения и вярвам в този отбор. Вярвам, че можем да успеем.


Да не се лъжем, другите отбори могат да имат по-качествени играчи, играещи в по-добри отбори, но за мен тези 14 момчета са най-доброто, което имаме да покажем. Според мен всички 14 човека можем да преборим останалите отбори – и Украйна, и Словения, и Косово. Надявам се в сряда да зарадваме цяла България, но се надявам да зарадваме и тези 20 човека, които работят от 15 юли всеки ден далеч от семействата си. Мисля, че накрая нещо добро ще се случи.” 


Асен Великов добави, че и късметът ще има роля в представянето на отбора: „Аз смятам, че сме се подготвили добре, както най-вероятно и нашите съперници. Квалификациите няма да са лесни, но вярвам, че всички ще дадем максимума и с малко късмет и добра игра можем да се представим добре. В контролите загатнахме за част от нашата игра, надявам се в официалните мачове да е още по-добра.” 


Иван Лилов, който ще играе пред родна публика в домакинствата в Ботевград, също изрази оптимизъм: „Според мен най-важен е колективът, защото сме доста млад отбор. До момента няма никакви пререкания, раздаваме си топката и никой не играе сам за себе си, което е най-важното. С отборна игра имаме голям шанс да се класираме и показахме това в мачовете, които изиграхме. Всички сме дошли да играем за България, няма никакво притеснение, надявам се да няма пренавити и да успеем. 


Всеки обича да играе вкъщи пред толкова много фенове. Адреналинът е повече, имаш повече енергия. Не знам как да го опиша, трябва да се опише какво е да играеш пред такава публика.”