Първи, по график, в 9:00 часа започнаха новата учебна 2016/2017 година в ОУ „Христо Ботев” – Етрополе. Тази година в училището ще се обучават 112 ученика, от които 19 първокласника.
Освен те, на тържеството присъстваха техните родители, бивши учители и ученици.
Събитието уважиха председателят на ОбС Марин Маринов, заместник-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, секретарят на Община Етрополе Мариана Драганска, общинският съветник и председател на комисията по образование Мария Драганска, кметът на с. Бойковец Иван Гергов и служители на Общинска администрация, бившият директор на училището Светослав Иванов.
Започна се с водосвет, отслужен от игумена на Етрополския манастир отец Емил. Последва издигане на Националния трибагреник под звуците на „Мила, Родино” и посрещане на училищното знаме.
В своето приветствено слово директор Иван Иванов поздрави с „добри дошли” първокласниците, като на тях и на всички ученици пожела успешна учебна година, вяра в своите учители. И изказа благодарност към родителите, че са поверили децата си в това училище.
След това беше приветствието от родител и програма от група ученици от началния курс.
От името на ръководството на Община Етрополе поздравителен адрес, книжки със стихотворния за всички първокласници и  пожелания поднесе заместник-кметът Росица Христова. „Уважаеми учители, пожелавам Ви неуморно да създавате и да пазите богатството на родното училище – неговите възпитаници. Нека тяхната любов, успешното им професионално и житейско поприще бъдат най-ценния дар за труда Ви. Бъдете уверени, че винаги ще имате нашата подкрепа! Уважаеми ученици, на Вас пожелавам да сте здрави, да учите старателно, защото образованието е това, което за напред в живота ще гарантира пълноценна професионална и житейска реализация!”
След първия училищен звънец и с водата от празнично украсеното менче, учениците баха посрещнати на входа с питка и мед. Първи влязоха първокласниците, а след тях и останалите ученици с класните си ръководители.