Третата по ред стихосбирка на ботевградчанката Вергиния Илиева – „Влюбени очи”, е обособена в четири дяла, съдържащи основните посоки на емоционално-чувствения свят на авторката . Поетесата се взира с неподправена обич в себе си, хората наоколо, природата, света извън материята и ги докосва посредством собствената си сетивност. 


В първия дял „Екстаз” авторката се устремява с всички сетива към любовта, като най-чистото човешко чувство. 


Пътят към най-силните любовни чувства преминава през поредица от срещи и раздели, радости и скърби, които са обединени в дял „Копнежи”.  В общ план, независимо че е позитивен, този заряд носи болка, която по своята същност е дълбоко пречистваща. 


Влюбените очи на Вергиния Илиева се вглеждат в заобикалящия я свят със завидна страст и отдаденост: прегръщат морето с вълните, опияняват се от уханието на цветята, очакват с надежда сезоните, навлизат в сънищата, за да доловят силата на майчиното сърце, за което няма предели.


В дял „Докосване” се претворени посоките, към които се насочва духовната същност на поетесата. Те са събирателен образ на най-дълбоките лични чувства, предизвикващи размисли и внасящи надежда. 


Последният дял, озаглавен „Финикс”, носи сетивността на възраждащата се от пепелта птица и е своеобразно състояние на устрем, който се долавя в цялата книга. 


С книгата „Влюбени очи” Вергиния Илиева зарежда читателя с житейска мъдрост и позитивен поглед, отправен към настоящето и бъдещето. 


Стихосбирката беше представена вчера в общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” в присъствието на близки и приятели на авторката, и любители на поезията. Гостите бяха приветствани от главен библиотекар Людмила Чудомирова. Тя ги запозна с биографията и творчеството на Вергиния Илиева. Най-новите стихове на поетесата, които прозвучаха при представянето, обраха овациите на публиката. Вергиния Илиева получи много цветя и благопожелания от своите почитатели. 


Тъй като редакторът на книгата – историкът Емилия Ценова, не присъства на премиерата на стихосбирката поради неотложен ангажимент, нейното послание към авторката бе прочетено от библиотекар Таня Велева. В част от посланието се казва:  „Ти измина дълъг път и сега вървиш устремена към ново ментално ниво – по-мъдра, по-уверена и по-задълбочена. Трите ти книги са свидетелство за твоя духовен път, който вярвам, че се очертава все по-ясно пред теб. Ще дойде ден, в който ще пееш и танцуваш както преди, и танците ще отразяват в най-чист вид връзката и хармонията между физическата и духовната ти същност.”.


А пожеланието на Вергиния Илиева към гостите гласеше:”Учете децата си да обичат първо себе си и да се приемат такива, каквито са създаден!. Вдъхвайте им убеждението, че само така ще могат да се променят и да вървят смело напред! И знайте, че само с тази Обич, „покълнал”’ в сърцата им, те ще са в състояние да даряват с нея околните и всичко, което ги заобикаля...”.


Градската библиотека разполага с екземпляри от книгата „Влюбени очи” за продажба.