Изминаха 108 години от обявяване на Независимостта на България, който ден отбелязваме на 22 септември


Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.
Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
В черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.


22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.


ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 108-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ - 22 СЕПТЕМВРИ 2016 г.в Етрополе ще започне в 10:30 часа на централния площад с изпълнения на Младежки духов оркестър.
В 11:00 часа ще бъде тържественото вдигане на Националното знаме на РБългария на пилоните пред НЧ „Тодор пеев-1871”.
Пет минути след това, в 11:05 часа, е предвидено поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци;
От 11:15 часа, на централния площад, започва Празничната програма, посветена на Деня на Независимостта на България, с участието на СУ „Хр. Ясенов” и самодейни колективи при НЧ „Т. Пеев-1871“.
Честит празник!