Директорите на училищата в Новачене, Скравена, Литаково, Трудовец, както и на гимназията и ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - Ботевград искат разрешение от общината да сформират маломерни паралелки. Заниженият брой на учениците се дължи на социални, георграфски и демографски фактории – това са мотивите, които посочват директорите от селата. Те изтъкват, че поради високия процент на населението от ромския етнос все повече ученици от български произход избират училищата в града. В същото време паралелките не могат да бъдат закрити, тъй като това би довело до отпадане на голям брой ученици – роми.

Най-голям брой маломерни паралелки ще имат училищат в Липница и Новачене – по шест, в Скравена ще бъдат сформирани три и по една ще бъде образувана в началното училище и прогимназията в Литаково.
В ПМГ "Акад.проф.д-р Асен Златоров" в Ботевград само една паралелка ще бъде под норматива. Деца не достигат и за новото училище "Св.св. Кирил и Методий". Там ще бъдат образувани две паралелки със занижен брой ученици, съответно за трети и пети клас.

За обезпечаване на учебния процесс в училищата с маломерни паралелки общината ще осигури 90 386 лв. от собствени приходи, които ще покрият разликата между норматива за минимален прием и действителния брой на учениците.