От октомври цената на газа ще се повиши, но не с исканите от "Булгаргаз" 3.27%. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде разгледан идния вторник. Експертите на Иван Иванов предвиждат увеличението да бъде от 1.97%. Така природният газ, който се продава от обществения доставчик, ще струва 286.60 лева за 1000 куб. метра.

Това е първото увеличение на газа от около две години насам, в които цената му непрекъснато падаше, като намалението надхвърли 50 на сто. За последно той поскъпна в първия месец на 2015 г. На 10 септември тази година "Булгаргаз" поиска увеличение на цената с 3.27% за четвъртото тримесечие. Тя е пресметната според цените на международните пазари. Според КЕВР обаче до момента общественият доставчик е получавал повече приходи на база на цената, по която купува газа от Русия, откъдето идват над 90% от продаваните количества.


Окончателното решение за новите цени на газа ще бъде взето в края на септември. Преди това КЕВР ще изслуша мотивите за исканото увеличение на "Булгаргаз", а после ще се проведе обществено обсъждане.