До утре  - 15 октомври, е срокът, даден от общината, да бъдат премахнати фургоните зад бл. 15 в ромската махала.


"Още през месец август, на хората, които обитават тези фургони – малко над 60 човека, ясно им беше обяснено, че в двумесечен срок трябва да си намерят алтернативни места за живеене, тъй като на това място те нямат законово право те да живеят. Поводът за тези наши действия е проверка на РЗИ, която констатира лошите условия на живот в тези фургони" - заяви кметът Иван Гавалюгов.


Той припомни, че преди 6 -7 години това място е избрано от старото общинско ръководство като терен за пребиваване на изселените от улица „Оборище“ жители. Тогава е имало разпореждане от ДВСК за премахване на временните постройки, които те са обитавали там. 


"Междувременно „временно“-то  станало „постоянно“. С течение на времето обитателите на тези фургони са се увеличили многократно. Търсихме някаква алтернатива, защото имаше съвсем основателни оплаквания от собственици на съседни имоти от лошите хигиени условия и мърсотия, да ги преместим на друго място. Такива не се намериха.


Някои от тях вече си намериха квартири. Други се върнаха по родните си места. Поехме  ангажимент да осигурим временна заетост на 12 човека от живеещите във фургоните и повече от месец те вече работят. Така ние им подсигуряване необходимите средства, които им дават възможност да си наемат квартира. Това го направихме с ясния ангажимент от тяхна страна, че до 15 октомври трябва да освободят общинското място, което населяват в момента. След тази дата всичко на този терен ще бъде премахнато и мястото ще бъде почистено" - заяви Иван Гавалюгов на днешния брифинг.