На 15 и 16 октомври 2016 г. , в киносалона на „Позитано“ 20 в София,  се проведe XVII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги“ и XIV фестивал на фронтовата песен „Альоша“. 


Тази година в празниците на патриотичната, антифашистката и фронтовата песен участваха изпълнители не само от България, но и от Русия, Молдова, Македония, Беларус, Украйна, Казахстан, Куба.


Председател на Общонационалния организационен комитет на фестивалите е  Станка Шопова –  председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“. Председател на журито е проф. Михаил Букурещлиев.


Янаки Стоилов, заместник-председател на 43-то Народно събрание, поздрави участниците и организаторите. Поздравителен адрес изпрати Красимир Велчев – председател на Групата за приятелство България – Русия в 43-то НС.
Сред поздравилите фестивалните прояви бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.


Фестивалите са посветени на: 140 години от Априлското въстание и освобождението на България от турско робство; 75 години от началото на Великата отечествена война. 
Участие взеха над 80 колектива от цялата страна, с повече от 1000 изпълнители.


Един от тях е Групата за автентичен фолклор към НЧ „Слънце” от с. Лопян, с ръководител Пейо Пеев.
Това е четвърто участие на този колектив. Преди две години бяха наградени с едноседмична почивка в Руския комплекс „Радуга” на р. Камчия. Като лауреати миналата година, хорът беше поканен на гала-концерта в Руския културно-информанционен център в София.
Не са далеч от истината, че и след вчерашното представяне, очакват да бъдат поканени отново на тазгодишния концерт.
Надеждата идва от това, че лично председателят на журито проф. Михаил Букурещлиев връчи на диригента Пейо Пеев наградата за участие.
Между другото се разбра, че Пеев е най-възрастният участник на фестивалите - 87 години, а най-младият е на 5 години.