Празникът на фолклора „Боженишки Урвич“ и традиционен народен събор на село Боженица ще се проведе на 28-ми август от 10:30 часа в местността „Урвишка поляна“.


В тазгодишната програма участие ще вземат гостуващи формации: Женска певческа група от с. Маджаре, община Самоков и фолклорна група към НЧ „Звездица 1898“, село Розино, община Карлово.


Изпълнение на китка от народни песни ще представи възпитаничката на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ – талантливата Ванеса Стоянова. 


Със своя солова програма от песни ще се включи и певицата Диана Николова от село Трудовец.


На сцената ще се изявят Танцов състав „Литаково“, Детски танцов състав  „Литаковче“ и солистката Иванина Иванова – ръководител Нина Петкова.


Своята танцова програма ще представят и ТС „Мургаш“ – село Врачеш с ръководител Радослав Цветанов.


Традиционно в празничната програма ще звучат и изпълненията на Общински духов оркестър – Ботевград с ръководител Иванка Савова и Литаковската духова музика с ръководител – Дейвид Христов.


Специални гости на събитието ще бъдат две талантливи сестри – Ива и Велислава Костадинови. Те са внучки на народната певица Гуна Иванова, от която наследяват дарбата си и обичта към фолклора.


Организаторите умоляват посетителите на събора да носят лични предпазни средства, съгласно Заповед на МЗ №РД-01-646/29.07.21г. или да спазват дистанция от поне 1,5м. 


При влошаване на епидемиологичната обстановка планираните дейности могат да бъдат отменени, което своевременно  ще бъде оповестено!


За жителите има осигурен транспорт, както следва:


Ботевград                   - 10:00 ч. - спирката на „Сините плочки“


с. Скравена – с. Новачене - 10:00 ч. - център


с. Литаково                 - 09:00 ч. - център


с. Врачеш                  - 09:00 ч. - център


с. Трудовец                 - 09:30 ч. - пред р-т „Лоза“


с. Рашково-с. Краево-с .Радотина - 09:00 ч. - център


с. Гурково                         - 09:00 ч. - център/пред кметството


с. Липница                 - 09:20 ч. - център


В автобусите е задължително носенето на предпазни маски за лице!