От 1 август „ЧЕЗ Разпределение България” АД въвежда нови цени за възстановяване на електрозахранването, преустановено заради неизплатени задължения в определен срок. За възстановяване на захранването от електромер или предпазител цената ще бъде 40.66 лв. с ДДС, а за възстановяване от външна мрежа – 47.44 лв. с ДДС. Цените са за възстановяване в рамките на 24 часа.

Сегашните цени за възстановяване на захранването са в сила от 2005 г. и са съответно 10.80 лв. с ДДС и 27.96 лв. с ДДС.

Увеличението се налага поради факта, че действащите към момента цени не покриват разходите, които компанията прави за прекъсването и възстановяването на захранването на длъжниците. Разликите се поемата от дружеството, а това ощетява косвено всички останали редовни клиенти - съобщават от Пресцентъра на електрическата компания.

При актуализацията на цените за възстановяване на захранването са взети предвид средното време за извършване на прекъсването и възстановяването, броя на служителите, необходими за извършване на манипулациите, разходите за транспорт, механизация, комуникации и всички други режийни разходи за един служител на дружеството. Калкулациите са извършени на база отчетни данни за първото полугодие на 2008 година. Досегашните цени се базираха на оперативните разходи за първото полугодие на 2005 година и не покриваха процеса в неговата цялост.

Прекъсването на електрозахранването се извършва 10 дни след края на периода за плащане за битови потребители и 3 дни за стопанските. Това на практика означава 25 дни след края на периода, през който е потребена електроенергията.