Две прояви са предвидени в културния календар на Исторически музей – Ботевград за тази седмица. Първото събитие е благотворителна изложба на Мария Маринова, на чийто фон ще звучат и нейните стихове. Тя ще представи 20 картини (масло и акрил), които e нарисувала през свободното си време.


Събраните средства от изложбата ще бъдат използвани за лечение и рехабилитация на нейния 7-годишен син. Мария Маринова е завършила ГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец, профилирана паралелка  с изучаване на френски език. След това продължава образованието си МВБУ - Ботевград.


 Откриването на благотворителната инициатива е във вторник - 25.10.2016 г. в зала "Орханиец".


На същото място, но два дни по-късно - 27.10.2016 г. (четвъртък), писателят Христо Стоянов ще представи новата си книга „Ами това е...“.


"Този сборник от разкази е всъщност книга от спомени. Спокойно мога да го нарека "носталгии по Габрово". Вътре ще намерите чешитите на Габрово, на моя квартал "Дядо Дянко"... Някои от героите са все още живи, други - не са... Вероятно в книгата ще се усети с каква любов и нежност говоря за тези хора... И вместо, като Пикасо, да търся детския изказ в далечна Африка, аз реших да го направя в собственото си детство... Не е нужно човек да обиколи света, за да се върне в детството - в неговата искреност и първичност. Достатъчно е да носи това детство през цялото време със себе си...", казва аавторът на книгата. 


Христо Стоянов е един от най-скандалните български писатели. През 1989 г. е имал заповед за интерниране от Смолян, а също и паспорт за чужбина за екстрадиране от страната заради стихове за Тодор Живков, както и за неговото гражданско поведение и позиция. След 1989 г. е многократно съден за журналистически публикации и книги. Заради романа си „Копелето - Евангелие от Юда“ беше отлъчен от църквата. Анатемосал го Ловчанският митрополит Гавриил, който по времето на соца бил игумен на голям наш манастир.


В момента Христо Стоянов живее във Варна.


И двете събития са с начален час 17:30 и са част от инициативата „Салон на изкуствата 2016 г.“ на Исторически музей – Ботевград.